Sel aastal tähistab oma 85. juubelit Eesti üks armastatumaid ja hinnatumaid heliloojaid – Veljo Tormis. Eesti Filharmoonia Kammerkoor koos Tallinna Muusikakeskkooli noortekoori ja kammerkooriga tähistavad seda sündmust kontserdiga „Raua needmine“  13. veebruaril Viljandi pärimusmuusika aidas.

 

Suurmeistri loomingust tulevad ettekandele nii segakoori kui naiskoori teosed: „Sügismaastikud“, „Tornikell minu külas“, „Bulgaaria triptühhon“, „Kolm eesti mängulaulu“, „Jaanilaulud“ ja „Raua needmine“. Juhatab Kaspars Putniņš, kaasatud on lavastaja Anne Türnpu, kes seab kooride liikumisi, ning löökpillimängija Reigo Ahven.

 

Haridusliku suunitlusega kontserdiprojekti idee algatas Eesti Filharmoonia Kammerkoor, et pakkuda Tallinna Muusikakeskkooli noortele tulevastele muusikutele võimalust läbida prooviprotsess ning esineda koos professionaalsete lauljatega. Kooride ettevalmistustöös osalesid Tallinna Muusikakeskkooli noortekoori dirigent  Ingrid Kõrvits ja Tallinna Muusikakeskkooli kammerkoori dirigent Janne Fridolin.

 

Veljo Tormis sündis 7. augustil 1930 Kuusalus. Ta õppis orelit, koorijuhtimist ja kompositsiooni Tallinna Konservatooriumis ning kompositsiooni Moskva Konservatooriumis (1951–1956).  Tema loomingu olulisemaks osaks on koorimuusika, mis on seotud eesti ja teiste läänemeresoome rahvaste ürgvana rahvalauluga. Ta on kirjutanud umbes 60 tsüklit ja sarja ning üle 100 kooriteose. Oma natuurilt on Veljo Tormis vokaalmuusika looja, kuid tema koorile kirjutatud partituurid on arenenud kaugele üle koorimuusika piiride, muutudes omamoodi sugestiivseteks koorisümfooniateks.

 

Kontsert toimub Muusika-aasta 2015 programmi raames.