Títol: Baltic Runes
Autor: Veljo Tormis, Erik Bergman, Jean Sibelius, Cyrillus Kreek
Intèrprets: Estonian Philharmonic Chamber Choir
Direcció: Paul Hillier
Segell discogràfic: Harmonia Mundi

 

 

baltic-runes-paul-hillierQuan Paul Hillier es pregunta què són les runes, nosaltres el respondríem, després d’escoltar aquest excel·lent enregistrament, amb una sola paraula: Encantament.
No sempre és fàcil reunir en un sol àlbum obres  d’aquesta envergadura que aglutini els encisos de l’argument, les composicions i els intèrprets.
Paul Hillier, director d’orquestra, cantant, mestre, director, musicòleg i escriptor, aconsegueix fer viure en aquest enregistrament les diferents sensibilitats de les obres corals de Veljo Tormis (1930), Erik Bergman (1911-2006), Jean Sibelius (1865-1957) i Cyrillus Kreek (1889-1962).
En aquestes contrades pròximes al Bàltic, que abracen Estònia, Letònia, Lituània i Finlàndia -països amb similituds culturals-, el mot runa s’associa a un gènere particular de poema de tradició baltofinesa (llengües finoúgriques com el finès, l’estonià, el carelià, el vepse, el lud, el livonià i el vot) del cant popular.
D’aquest meravellós repertori, destaquem l’obra Joanilaulud (cants del calendari estonià que fan referència a la festivitat de Sant Joan) i Lapponia, el text del qual s’ha extret del llibre epònim de l’humanista Johannes Schefferus (1621-1679). Erik Bergman utilitza fonemes sense paraules, xiuxiuejos i síl·labes cridaneres per evocar aquell país submergit al cor de la foscor hivernal, il·luminada esporàdicament per les aurores boreals. Amb la seva música, Bergman descriu el profund silenci dels éssers i les coses.
Les melodies del cants populars estonians de Cyrillus Kreek i els cants religiosos de Veljo Tormis són corprenedors perquè les veus de l’Estonian Philharmonic Chamber Choir, d’una qualitat inapel·lable, saben crear el clima idoni i respectuós per als diferents estils musicals. Les seves interpretacions instintives i acurades -no se’ls escapa ni una nota- ens recorden que l’elegància, la delicada poesia i el virtuosisme de les seves veus són els recursos i les formes d’una extraordinària bellesa

 

 

Baltic Runes