Ukrainas sündinud eesti helilooja Galina Grigorjeva uus autoriplaat sünnib koostöös koorimuusika tippdirigendi Paul Hillieriga.

Salvestusel teevad kaasa ka Hillieriga tihedalt seotud kollektiivid – Taani ansambel Theatre of Voices, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, YXUS Ensemble ning flöödimängija Conrad Steinmann, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Plaadi helirežissöör on Preben Iwan, kes on koostööd teinud paljude tunnustatud muusikakollektiividega, näiteks New Yorgi filharmoonikutega. Helilooja Galina Grigorjeva sõnul ei valinud dirigent Paul Hillier teoseid juhuslikud, vaid need moodustavad väga peene dramaturgilise rea.

“See dramaturgia on paika pandud sedavõrd peenelt, targalt ja isegi ootamatus vormis, et eilse kontserdi põhjal näib mulle, et selle põhjal võib kontrollida ka selle mõju publikule. Vaatajad polnud mitte ainult vaimustatud sellest järgnevusest, vaatajad polnud mitte ainult pealtvaatajad, vaid ka osalised,” ütles helilooja Galina Grigorjeva.

“Tal on oma kõla, mis on väga tugevalt seotud vana vene õigeusu kiriku traditsioonilise polüfooniaga. Seda polüfooniat iseloomustab omapärane dissonants, mis väljendub ka tema muusikas. Kui liita sellele tema enda identiteet ja stiil, siis saamegi, mitte ainult väga unikaalse, vaid ka võimsa ja ekspressiivse kõla,” rääkis dirigent Paul Hillier.

 

Toimetas
Liis Velsker