15. detsembril esineb Eesti Filharmoonia Kammerkoor Eesti kultuurifestivali „eLU, Vivre l’Estonie à Nantes“ lõppkontserdil , kus Tõnu Kaljuste juhatusel tuleb ettekandele Arvo Pärdi a cappella teos „Kanon pokajanen“.

 

EFK jaoks on esinemine Nantes’is selle aasta viimane väliskontsert. Kokku on kammerkoor lõppeval aastal andnud 22 väliskontserti 11 erinevas riigis: Suurbritannias, Norras, Sloveenias, Austrias, Itaalias, USAs, Soomes, Saksamaal, Poolas, Hiinas ja Prantsusmaal, sh Londoni A Cappella Festivalil, Oslo kirikumuusikafestivalil, Rheingau muusikafestivalil, Wratislavia Cantans festivalil, Washingtoni Kennedy Keskuses, New Yorgi Carnegie Hallis, Metropolitani Kunstimuuseumis jm.  Enim esitati väliskontsertidel  Arvo Pärdi ja teiste eesti autorite – Erkki-Sven Tüüri, Veljo Tormise, Cyrillus Kreegi – loomingut. Koori juhatasid turneedel Kaspars Putninš, Tõnu Kaljuste, Daniel Reuss, Paavo Järvi, Heikki Seppänen ja Risto Joost.

 

EFK tegevuse kohta on sel aastal välisajakirjanduses teadaolevalt ilmunud 32 kontserdi- ja plaadiarvustust.  Muuhulgas arvustati „Kanon pokajaneni“ esitust New York Times’is (Vivien Schweitzer, 3. VI 2014): „/…/ Lauljad istusid ringis, esitades teost võimsalt ja intonatsioonipuhtalt, avades täielikult teose müstiliselt kirka olemuse. Terve esituse jooksul pakkus koor kõige erinevamaid tämbrinüansse, mis varieerusid avaakordide jõulisest täiskoori kõlast eleegiliste helideni, mida esitasid sügavad kõlavad bassid või värelevad kõrged hääled. Ühes osas hõljus soprani vokaal sügava bassi kontrapunktpedaalil, teises osas mõjusid dissonantsed harmooniad jahmatavalt./…/“

 

Eestis on antud 34 kontserti ning kaks esinemist on veel ees koos Tallinna Kammerorkestriga Tõnu Kaljuste juhatusel 20. detsembril Estonia kontserdisaalis ja 22. detsembril Tartu Kontserdimajas, kus tuleb ettekandele Gioachino Rossini „Väike pidulik missa“.