Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK) Hiina-turnee, mis algas 25. oktoobril Pekingis jõuab homme, 3. novembril viimase esinemiseni Guangzhous. Kontserdid, mis on antud lisaks Hiina pealinnale veel Jinanis, Xuzhous, Shanghais ja Foshanis, on kujunenud meeldejäävaks erakodseks ekskursiks eesti lauljatele Hiina kultuuri ning  kohalikule publikule Eesti muusikasse. Turnee toimub Balti Muusika Festivali (25.10-22.11) raames, mis kujutab endast Eesti muusika ekspordi suurprojekti maailma ühel tähtsamal muusikaturul.

EFK esitab valdavalt Eesti muusikast koosneva kava Arvo Pärdi, Cyrillus Kreegi,  Veljo Tormise loomingust, lisaks kõlab Claude Debussy muusika. Kontserte juhatab EFK peadirigent Kaspars Putniņš, kelle jaoks on see esimene turnee EFK-ga. „Need esinemised on pakkunud palju põnevaid kogemusi nii suheldes kooriga teises keskkonnas, kui õppides tundma Hiina kultuuri. See riik koos oma  vaimustava minevikupärandiga on tõenäoliselt praegu üks dünaamilisemaid paiku maailmas ning areneb kiiresti igas valdkonnas. Ka nende teadlikkus Lääne-Euroopa muusikatraditsioonidest on tõusutrendis ning tohutult põnev on olla tunnistajaks nende janule uudse muusika järele,“ jagab muljeid reisilt Putniņš.

„Oleme esinenud väga erinevates saalides, alates uhke interjööri ning suurepärase akustikaga kontserdipaigast Xuzhous kuni Nõukogude aega meenutava teatrisaalini Jinanis,“ iseloomustab kontserdipaiku EFK direktor Esper Linnamägi. „Hoolimata suurtest kultuurierinevustest, on kontserdikorraldus olnud pigem lähedane Euroopale ning kõik on laabunud.“

Kontserdipublik varieerub imikutest eakateni. Koori euroopalik väljanägemine ja muusika tekitab publikus palju elevust ning külastajad elavad kaasa ja reageerivad kõigele laval toimuvale väga elavalt nii omavahel vesteldes, pildistades või tormiliste aplauside ja braavo-hüüetega juba enne loo lõppu. „Vaimustust tekitavad meie koorisolistid, kelle esinemist tänatakse alati aplausiga, millega ei olda kitsi ning sageli algab see juba laulu vaiksetel lõpuakordidel,“ kommenteerib kontserdipubliku reaktsioone EFK koormeister Heli Jürgenson, kes juhatab turneel kahte kontserti.

EFK lauljad kiidavad kontserdisaalide head akustikat ning publiku suurt huvi. Aldilaulja Karin Salumäe tõdeb, et kontserdid on olnud vastastikku huvitav kogemus nii lauljatele Hiina tundma õppimine kui kohalikele Eesti avastamine. „Kindlasti oleme meie oma koorilaulukultuuri ja kogu olemusega neile erilised. See on vahva, kuidas nad pärast kontserti tahavad meiega koos end fotole jäädvustada.“

Ühe meeldejäävama sündmusena märgitakse kohtumist Jinani linnas Shandongi Ülikooli muusikakollektiividega. „See oli heas mõttes rahvaste sõpruse väljendus koos pidulike kõnede ja etteastetega. Meile esinesid ülikooli heal tasemel koorid ja ooperikvartett. Meie esinemist kuulati samuti väga suure huviga ning sooviti endale Eesti muusika noote. Eriti suurt vaimustuse tekitasid Veljo Tormise „Jaanilaulud”,“ jagasid muljeid EFK lauljad.

EFK naaseb Hiina-turneelt 5. novembril.