Teinekord saavad asjad alguse juhustest ja Gregory Rose’i „Surmatants” on ehe juhuste kokkulangemise tulemus.
Selles, et Inglismaalt pärit helilooja ja dirigent Rose harjutab ja salvestab neil päevil Tallinnas koos Eesti filharmoonia kammerkoori, solistide ja kammeransambliga enda kirjutatud muusikat ning Niguliste kirikus rippuvalt Bernt Notke „Surmatantsu” maalilt pärit tekstidega, on süüdi Arvo Pärt.
1992. aastast Eestit külastanud Rose meenutab, et kui ta oli seitse aastat tagasi Tallinnas, helistas talle Tõnu Kaljuste ja mainis, et Arvo Pärt on ka linnas, võiks ju kokku saada. Aega parajaks tehes jäi Rose aga Niguliste kirikus „Surmatantsu” silmitsema, täpsemalt pildi alla kirjutatud tekste uurima. Ta küsis ja sai muuseumitöötajatelt selle tõlke.

Pakkumine Londonist

Edasi uuris ta, kas keegi Eesti heliloojatest on seda kasutanud. Kuna sajandeid nina ees olnud teksti polnud keegi kasutanud, hakkas Rose sellele muusikat kirjutama. „Surmatantsu” esiettekanded olid 2011. aastal sealsamas Nigulistes. 2013. aastal kandis Rose teose ette Londonis ja kohal olnud plaadifirma Toccata Classics esindaja pakkus sellele väljaandmisvõimalust.
Helilooja täpsustab, et on 70-minutilist teost veidi täiendanud, lisanud sinna esimeses versioonis teiste pillidega markeeritud torupillipartii. Nüüd on Rose tagasi Nigulistes, valmistudes salvestama „Surmatantsu” kohas, kus nägi inspiratsiooni andnud teost, koos kooriga, kellele ta selle esialgu kirjutas.

„Surmatants”
Tundmatu autori tekst
Helilooja ja dirigent Gregory Rose
Lavastaja Helen Ireland
Esitavad solistid Rainer Vilu, Henry Tiisma, Raul Mikson, Olari Viikholm, Kristine Muldma, Tiit Kogermann ja Andreas Väljamäe, Eesti filharmoonia kammerkoor ja kammeransambel.
Enne salvestust on 11. oktoobril Nigulistes ka teose kontsertlavastuse ettekanne.
Salvestatakse 12.–15. oktoobril.