Arvo Pärdi autorikontsertide turnee peaesinemine toimub 31. mail Carnegie Hallis, New Yorgis. Esmakordselt kõlab selles maailmakuulsas saalis täispikk kava Arvo Pärdilt: „Fratres“ (solist Harry Traksmann), „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”, Adam’s Lament”, „Salve Regina“  ja „Te Deum”. Unikaalseks teeb kontserdi  see, et esinevad üksnes Eesti interpreedid – Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel. Kontserdile annab erilise atmosfääri helilooja kohalviibimine. Publiku hulgas on ka kultuuriminister Urve Tiidus ja välisminister Urmas Paet.

Legendaarne Carnegie Hall avas oma uksed 1891. aastal ning on kujunenud mitte ainult prestiižikaimaks kontserdipaigaks USAs, vaid üheks olulisemaks muusikaelu keskuseks kogu maailmas. Carnegie Hallis on kolm saali, eesti muusikud esinevad Isaac Sterni nim peasaalis, mille akustikat hinnatakse väga kõrgelt. 2800-kohaline saal oli juba paar nädalat tagasi eesti muusikute kontserdile välja müüdud.

Mastaapse Arvo Pärdi projekti, kuhu kuulub nii kontsertturnee kui ka loengusarjad, algatasid Peter Bouteneff ja Nicholas Reeves Püha Vladimiri Õigeusu Teoloogia Seminarist. Beuteneuffi sõnul saigi turnee alguse hulljulgest ideest – esitada Arvo  Pärdi muusikat Carnegie Hallis, mis arenes väga kiiresti millekski enamaks. „Nüüd toimub neli kontserti absoluutsesse tippklassi kuuluvates kontserdimajades, lisaks loengud ja seminarid.“

Nicholas Reeves kommenteerib: „Päev enne kontserti Carnegie Hallis oleme hõivatud paljude erinevate ettevalmistavate tegevustega selle erilisi sündmuse jaoks. See on eriline mitte ainult seetõttu, et  meie sündmustesari jõuaks oma eesmärgini, vaid seetõttu, et meie unistused täituvad – toome New Yorki enim esitatud elava helilooja ja kahekordse Grammy-võitja tema muusikat esitama.  Arvo Pärdi projekt oli meie unistus ja meil on olnud suur õnn seda teostada.“

31. mail annab Püha Vladimiri Õigeusu Teoloogia Seminar Arvo Pärdile üle audoktori tiitli vaimuliku muusika alal.

Turnee, mis algas 27. mail Kennedy Keskuses jõuab viimase kontserdini  2. juunil Metropolitani kunstimuuseumis, kus esineb Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel.

Lisainfo: http://arvopartproject.com/,  www.carnegiehall.org