Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel annavad homme, 27. mail Arvo Pärdi autorikontsertide turnee esimese kontserdi Kennedy Keskuses Washingtonis. Ettekandele tulevad “Fratres“ (solist Harry Traksmann), “Adam’s Lament”, “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks” ja “Te Deum”. Turnee, mille algataja on Ameerikas tegutsev Püha Vladimiri Õigeusu Teoloogia Seminar, kestab 27. maist kuni 2 juunini ning selle teeb muusikutega kaasa ka helilooja.

Kennedy Keskus on kõige tihedama programmiga etenduskunstide asutus USAs. See on nn elav memoriaal John F. Kennedyle, kus alates selle avamisest 1971 antakse umbes 3000 kontserti ja etendust erinevates žanrites kõigile vanusegruppidele ning publikuarv on rohkem kui 2 miljonit külastajat igal aastal. Eesti muusikute kontsert , mille korraldaja on Eesti saatkond Washingtonis, kuulub Kennedy Keskuse Millenniumi tasuta kontsertide sarja ning  toimub 2442-kohalises peasaalis. Kontserdil viibib ka president hr Toomas Hendrik Ilves.

 

Järgnevad kontserdid toimuvad erinevate kavade ja koosseisudega. TKO kammeransambel esineb Phillips Collectioni muuseumis, kus muuhulgas tuleb Pärdi teose „My Heart’s in the Highlands” maailmaesiettekanne. Turnee kulminatsiooniks kujunev kontsert toimub EFK ja TKO esituses Carnegie Hallis. Viimase kontserdi annab EFK Tõnu Kaljuste juhatusel  Metropolitani muuseumis.

 

 

Huvi Arvo Pärdi muusika vastu Ameerikas on väga suur – kajastusi  on ilmunud sellistes olulistes väljaannetes, nagu The New York Times, The Wall Street Yournal ja Washington Post ning kõik piletitega kontserdid on välja müüdud.

 

Eesti Filharmoonia Kammerkoori jaoks on käesolev turnee Ameerikas juba kaheteistkümnes, koor on  üle Atlandi ookeani kontserdireisidel käinud regulaarselt alates 1990. aastast, kuid Washingtoni ja New Yorgi  maailmamainega saalides esinetakse esmakordselt.

 

 

 

Vt lisa www.kennedy-center.org, www.estoniainconcert.com, www.arvopartproject.com
Lisatud Arvo Pärdi foto (autor: Kaupo Kikkas) ja foto proovist Kennedy Keskuses.