Et eile varahommikul Los Angeleses peetud muusikaauhindade galal parima kooriesituse kategoorias pälvis Grammy dirigent Tõnu Kaljuste Arvo Pärdi “Adama itk” (Adam’s Lament) esituse eest, on suur tunnustus ning koorile tähendab see väga palju,” kommenteeris Eesti Filharmoonia Kammerkoori direktor Esper Linnamägi muusikamaailma ühe olulisema auhinna võitmist.

Portaalile Menu ütles Tõnu Kaljuste, et tavaliselt läheb Grammy auhind väga harva Ameerikast välja ning selles mõttes polnud ta selliseks üllatuseks valmis: “See on lihtsalt üks muusikamaailma väljatöötatud, ilmselt kõige suurema filtriga plaadiauhind, mis käib läbi väga mitme komisjoni, enne kui jõuab nominentideni. Iseenesest see on juba suur asi. Aga et väljavalituks saada, seda juhtub väga harva. Nii et väga tore, et see nüüd tuli!”

“See on ikkagi teatud kvaliteedi märk ja äramärkimine ning meie muusikute, helilooja ja dirigendi äramärkimine, seega ennekõike auhind dirigendile, Tõnu Kaljustele, tema töö eest kooridega ja Arvo Pärdile kui heliloojale. Mille üle on vaid väga hea meel. Seda enam, et Kaljuste pole varem Grammyt saanud, kuigi tegelikult väärinuks ta seda juba tunduvalt varem,” tõdes Linnamägi. Loodetavasti läbi Grammy auhinna pööratakse Eesti koorimuusikale veelgi enam tähelepanu nii Eestis kui ka mujal maailmas.

“Aadama itk” on salvestatud Eesti Filharmoonia Kammerkoori, Sinfonietta Riga, Tallinna Kammerorkestri, Läti Raadio koori ja Vox Clamantise osalusel, albumi andis välja plaadifirma ECM.

Pärt kirjutas “Aadama itku” kahe kultuuripealinna ? Tallinn 2011 ja Istanbul 2010 tellimusel. Esimest korda kõlas teos 7. juunil Istanbulis ning Türgi mõjukaim ajaleht kuulutas kontserdi Istanbuli kultuuripealinna-aasta olulisimaks sündmuseks.

“Aadama itk” jutustab kaht suurt religiooni, kristlust ja islamit sümboolselt ühendavast lülist  mõlema religiooni ühisest esiisast Aadamast.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor on varem võitnud Grammy 2007. aastal parima kooriesituse kategoorias CDga “Arvo Pärt. Da Pacem” (dirigent Paul Hillier, Harmonia Mundi) ning kammerkoori salvestised on Grammyle kandideerinud eri kategooriates 14 korda.

Tõnu Kaljuste kandideeris ka parima ooperisalvestise (Kleibergi “David & Bathsheba”) kategoorias.

2004. aastal pälvis Grammy muusikaauhinna Ellerheina peadirigent Tiia-Ester Loitme.

***

Et Kaljuste ja Pärt olid oma tegemistega hõivatud ja auhinnagalal osaleda ei saanud, siis ootavad kuldgrammofonid oma omanikke praegu veel Ameerikas. “Vast Eesti Post hoolitseb selle eest,” lausus Kaljuste Publikule, kuidas ta oma auhinna kätte saab.