28. oktoobrist 18. novembrini annab ERSO kaheksas USA osariigis 15 kontserti, dirigendid on Neeme Järvi, Nikolai Aleksejev ja Anu Tali.

Solistina osaleb ka Colorado sümfooniaorkestri kontsertmeister Silver Ainomäe. 8.–23. novembrini on USA-s turneel ka filharmoonia kammerkoor, Daniel Reussi juhatusel antakse 9 kontserti.

10. novembril on eesti muusika tipphetk USA-s: New Yorgi Lincoln Center’ Avery Fisher Hallis toimub ERSO ja EFK ühiskontsert. 25. oktoobril kõlas Estonia kontserdisaalis selle „eeltutvustus”: kavas olid Tormis, Pärt, Mozart ja Sibelius. Dirigeeris Neeme Järvi – äratuntava ja kordumatu stiiliga muusik. Kontserdi põhjal võib siiski öelda, et tema muusikakujunduses on varasemast rohkem stiliseeritust ja vähem dramatismi. Aga endiselt on „kohal” meister, kes otsekui vabastab orkestri hingamise, ühendab muusikud imelise kerguse ja lihtsusega ja suudab „mängima” panna pausid ehk vaikuse.

Õrn, soe ja spirituaalne

Tormise avamängus nr 2 üllatas viimistletud meloodiafraaside valitsemine dramaatilise rütmikoe üle. Ehk on selles muusikas peegelduv ajalooline trauma hääbumas? Ka sümfooniažanri hingusele mineku ajal loodud Sibeliuse Viienda sümfoonia esitus oli delikaatselt kammerlik.

 

Tõnu Kaljuste asutatud Eesti Filharmoonia kammerkoori võib eesti muusika tutvustajana tugevaks loomemajanduslikuks „tegijaks” pidada. Koori kõla on erinevate dirigentide käe all muutunud. Seekordne esitus oli pehme koloriidiga, kuid detailides selge. Arvo Pärdi „In principios” tuli esile autori kõnekas „geomeetria” – ranged korduvstruktuurid peegeldamas Ülima Autoriteedi ja inimhinge kahekõnesid. Võib ju öelda, et monoteistlik tähendamissõna sisaldab alati vaid jõu ja allumise autoritaarset suhet. Aga muusikas on kõik võimalik. Pärdi „Da pacem Domine” vokaalfraasidest ja Mozarti motetist „Ave verum korpus” õhkus armastuse soojust.

Kontserti tervikuna iseloomustas õrn-leebe koloriit, vabadus ja väljapeetus. Ehk oligi see nii mõeldud – intiimse eelharjutusena koduseinte vahel. Aga võib-olla ongi just selline ka eesti kultuuri „hing” ja olemus – detailitundlik, vaikust ja süvenemist otsiv, spirituaalne oma endassesuletuses.