Tiitli, aukirja ning audirigendi medali andsid koori esindajad üle 4. septembril Tallinna Mustpeade Majas toimunud Tõnu Kaljuste 60. juubelil.

 

EFK direktor Esper Linnamägi kommenteeris sündmust: „Soovime väärtustada seda panust, mis Tõnu Kaljuste on Eesti Filharmoonia Kammerkoori kujundamisel teinud – ta on EFK asutaja, pikaajaline kunstiline juht, vaimne liider, pidev koostööpartner ja koori tegevusele kaasamõtleja.“

 

Tõnu Kaljuste asutas Eesti Filharmoonia Kammerkoori 1981. aastal ning oli selle kunstiline juht 20 aastat, mille jooksul kujundas EFK-st Eesti esinduskoori, keda oodatakse mainekatele festivalidele ja esinemispaikadesse kogu maailmas. Tihe koostöö on jätkunud tänaseni – lähikuudel esineb EFK Tõnu Kaljuste käe all Usedomi festivalil Saksamaal ja Singapuri Esplanade Kontserdimajas.

 

Audirigendi medali autor on ehtekunstnik Kärt Summatavet. Hõbedast medali esiküljel on kujutatud šamaanitrumm, mis sümboliseerib koos kooriga lauldud teoseid. Tagaküljel olev haldja-neitsi koos kolme hingelinnuga juhivad medali kandja Linnutee taha tarkuste lättele, kust audirigent toob sõnumeid inimeste südamesse, avab uksed hingemaastikele minevikus, olevikus ja tulevikus.