Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserdireis Austraaliasse tipnes 7. aprillil Sydney ooperimajas galakontserdiga «The Composers: Arvo Pärt A Sacred Journey», kus kammerkooril oli põhiroll Pärdi loomingu esitamisel.

Kahetunnisesse programmi mahtusid Arvo Pärdi loomingu pärlid läbi aastakümnete: «Magnificat», «Spiegel im Spiegel», «7 Magnificat Antiphons», «Tabula Rasa», «Fratres», «Salve Regina», «Cantus in Memory of Benjamin Britten», «Adam’s Lament». Ligi 2700 istekohaga kontserdisaal oli viimse kohani välja müüdud. Publiku sooja vastuvõttu võis ennustada juba esimestest hetkedest, mil aplaus kõlas enne, kui Tõnu Kaljuste dirigendipulti astus.

Sydney ooperimaja poolne korraldaja Yarmila Alfonzetti tunnistas, et on filharmoonia kammerkoori suur fänn. «Meil siin on neilt palju õppida, eelkõige just professionaalsust ja pühendumist,» märkis ta. «Kui rääkida tänasest kontserdist, siis… Arvo Pärt on üks hull helilooja, aga ma armastan teda! Minu jaoks on oluline, et saame tutvustada just nüüdisaegset muusikat ja elavate heliloojate loomingut,» sõnas Alfonzetti.

Galakontserdil esitasid Pärdi muusikat ka Sydney sümfooniaorkestri muusikud. Päev varem toimus kontsert, mis valmis nädala jooksul õpitubade vormis ja kus eesti helilooja teoseid kandis ette Sydney noorteorkester. «Mul oli põnev õpetada neid noori ja anda neile kogemusi Arvo Pärdi muusika interpreteerimisel. Tema muusika juured ja see, kuidas ta on harjutanud inimesi vaikust kuulama, sajanditevanust tarkust kandvad tekstid – see kõik ongi vallutanud maailma. Mulle dirigendina on alati meeldiv teadmine, et kannan kodust kaugemale kunsti, mille loojaga elan ühes aegruumis,» rääkis Tõnu Kaljuste.

Kui galakontserdil kanti ette «Tabula Rasat», ei suutnud Sydney publik end vaos hoida ning katkestas pausi tuhandekäelise aplausiga. Kaljuste vaigistas publiku, et jätkata. «See on lihtsalt nii geniaalne teos,» kommenteeris ta hiljem. Ooperimaja publiku vaimustav vastuvõtt jätkus braavohüüetega pärast iga muusikateost, lõpuaplaus meenutas aga rokk-kontserti, kus andunud fännid lisalugu nõuavad. Alfonzetti rääkis, et säärane vastuvõtt pole sugugi igapäevane: «See oli eriline. Need inimesed, kes Pärdi kontserdile tulid, ei tahtnud sel hetkel olla kusagil mujal ja see on maagiline. Nad tulid, sest nad armastavad ja austavad seda muusikat ja seda koori.»

Eesti peakonsul Austraalias Triinu Rajasalu jagas oma elamusi kontserdijärgsel vastuvõtul: «Ma olen üsna sõnatu, just positiivsest mõttes. Ei juhtu just sageli, et kontserdil viib muusika sind justkui omasse maailma… Ja muidugi see tohutult võimas tunne, kui ühes maailma kuulsamas ooperimajas on eesti koor, eesti dirigent ja mängitakse eesti helilooja loomingut.»