Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) lõpetab oma 30. sünnipäevahooaja peoga SUUR TAASKOHTUMINE 30. juunil Rocca al Mare Vabaõhumuuseumis.

Professionaalse Eesti Filharmoonia Kammerkoori asutas 1981. aastal Tõnu Kaljuste kammerkoori „Ellerhein“ lauljate baasil. (”Ellerheina” kammerkoori asutas Heino Kaljuste 1966. aastal.)  Kokkutulekule on kutsutud kõik, kes on alates 1966. aastast laulnud või töötanud „Ellerheina“ kammerkooris või Eesti Filharmoonia Kammerkooris.

 

Aastate jooksul on kooris laulnud ligi 200 lauljat. Praegu kuuluvad koori staažikamate lauljate hulka Kaia Urb, Tõnu Tormis, Aarne Talvik, Tiit Kogerman, Allan Vurma. Kooris on laulnud mitmed tunnustatud solistid, sh Annely Peebo, Aile Asszonyi, Iris Oja, Juuli Lill, Kädy Plaas, Mati Turi, Uku Joller jt, aga ka tuntud dirigendid, nagu Arvo Volmer, Aarne Saluveer, Risto Joost, Toomas Kapten, Toomas Siitan, ning paljud teised muusikud, kultuuri- ja ühiskonnategelased, sh Andres Siitan, Toivo Tulev, Linnar Priimägi.

 

Eesti Filharmoonia Kammerkoor on tänaseks kujunenud üheks tuntumaks Eesti muusikakollektiiviks maailmas. Aastail 1981–2001 oli koori kunstiline juht ja peadirigent Tõnu Kaljuste. Tema tööd jätkas inglise muusik Paul Hillier aastail 2001–2007. Alates hooajast 2008/2009 on EFK kunstiline juht ja peadirigent Daniel Reuss.

 

EFK on aastate jooksul andnud kontserte kõikjal Euroopas, aga ka Austraalias, Aasias ning USAs, tutvustades Eestit ja eesti muusikat. Erilisel kohal on repertuaaris olnud alati Arvo Pärdi ja Veljo Tormise muusika, aga koostööd tehakse pidevalt ka teiste eesti heliloojatega – Erkki-Sven Tüüri, Galina Grigorjeva, Toivo Tulevi, Tõnu Kõrvitsa, Helena Tulve jt-ga.

 

Lisaks arvukatele kontsertidele Eestis kutsutakse koori pidevalt esinema erinevatele mainekatele festivalidele kogu maailmas, nagu näitkes Londoni BBC Proms, Salzburgi Mozarti-nädal, ooperifestival Aix-en-Provence Prantsusmaal, Abu Gosh’i muusikafestival Iisraelis jpm. EFK on teinud koostööd paljude väljapaistvate dirigentidega, nagu Claudio Abbado, Stephen Layton, Marc Minkowski, sir Colin Davis jt.

 

EFK CD-plaadistused, mida tänaseks on salvestatud 40 ringis, on pälvinud mitmeid väärikaid auhindu, sh Grammy-auhinna CD eest ”Arvo Pärt. Da Pacem” (2007, dirigent Paul Hillier).