Täna, 4. mail, algab Eesti Filharmoonia Kammerkooril plaadistustsükkel, mille jooksul salvestatakse Daniel Reussi juhatusel Rudolf Tobiase (18731918) ja Max Regeri (18731916) loomingut. Helirežissöör on Florian Schmidt, kellega koostöös on EFK-l varem sündinud mitu CD-d. Plaadi annab välja Soome firma Ondine.

 

Viie päeva jooksul salvestatakse Niguliste kirikus Tobiase tuntud vaimulikud motetid „Eks teie tea“, „Otsekui hirv“, „Ostervorspiel“, „Ostermorgen“, „Kleine Karfreitagsmotette“,  „Ascendit in coelum“, „Vivit!“, „Liberi Dei“. Lisaks salvestatakse Regeri kooriteosed „Abendlied“, „Der Mensch lebt und bestehet…“, „Unsere Lieben Frauen Traum“, „Nachtlied”, „Abendlied“, „Zur Nacht“.

Plaadile jäädvustatakse Ene Salumäe esituses ka kaks oreliteost: Tobiase Koraalieelmäng nr 10 „Nun ruhen alle Wälder” ja Regeri „Melodia“ (op. 59 nr. 11).

 

Plaadimaterjali pani kokku dirigent Daniel Reuss, kes põhjendab oma valikut: „Nii Tobias kui Reger kuuluvad hilisromantismi perioodi ning neil on saksakeelse kultuuriruumi taust. Neil on palju sarnaseid jooni, näiteks üllatavad ja põnevad harmooniad, kuid siiski on mõlemad heliloojad väga erineva helikeelega, mistõttu ühel plaadil kõlades, nad täiendavad üksteist.“

 

Selle plaadistusega jätkab EFK traditsiooni salvestada Eesti muusikaajaloo väljapaistvate heliloojate pärandit kõrgel professionaalsel tasemel. Varem on ilmunud EFK oma produktsioonina CD „Luule, see ei tule tuulest“ Mart Saare loominguga, „Kreegi vihik“ Cyrillus Kreegi ja Tõnu Kõrvitsa teostega ning „Psalms“ Kreegi ja Mendelssohni loominguga.