Erkki-Sven Tüür. Ärkamine/Awakening.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Sinfonietta Riga. Daniel Reuss.

Ondine

 

Möödunud kevadel Tallinna metodisti kirikus salvestatud Erkki-Sven Tüüri uus autoriplaat mõjub kerge briisina keset detsembrikuist kaamost. Värskendav kuulamine, mis võlub silmapilk. Plaadi keskse loona kõlab Tüüri vastne teos “Ärkamine” segakoorile ja kammerorkestrile (tellijateks Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja “Kultuuripealinn Tallinn 2011”; esiettekanne 2011. aasta 10. märtsil Tallinnas). Teos on ootamatult, aga seda nauditavamalt tekstikeskne. Muusika tundub olevat sündinud Ernst Enno, Jaan Kaplinski, Juhan Liivi ja Doris Kareva poeesiast ning ülestõusmispühadega seotud ladinakeelsetest liturgilistest tekstidest. Kuigi ärkamise tähendus saab olla äärmiselt mitmepalgeline, kumab esitusest läbi duaalsus: liturgilised tekstid viitavad religioossele ärkamisele, eesti luuleklassika jälle looduse ja inimmeele ärkamisele. Kaudselt ehk ka kogu eesti kultuuri ärkamisele. Teose helipilt on läbivalt klaar ja kirgas, nii koori- kui ka orkestripartiid on kujundatud väga nüansirikkalt. Samas säilib vormiselgus ning teksti mõttetihedus, mis koori kõlama paneb ning mille orkester kohati vägagi intensiivselt üle võtab.

Teisena koori esituses kõlava “Rändaja õhtulaulu” (2001, Ernst Enno sõnad) ekspressiivsus ja orkestraalsus on toonmeistri väga hästi plaadile talletatud. Erinevates lõikudes on välja joonistunud kõigi häälerühmade omapära ja roll koos oma teisendustega. Tonaalse teose alteratsioonirikas faktuur “säriseb” mõnusalt. Sinfonietta Riga näitab kogu plaadil, aga eriti viimasena kõlavas Tüüri varasemast loomeperioodist pärit orkestriteoses “Insula deserta” (1989) ülimalt head ansamblitunnetust ning peenetundelisust. Kolm teost moodustavad läbimõeldud terviku, olles järejestatud sõnakesksusest puhta muusika poole. Eestlasliku kasinusega vaimustuse vallas märgin lõpetuseks, et Tüüri autoriplaadi puhul on tegu äärmiselt sümpaatse ja hõrgu kuulamisvaraga, mida tahaks veel ja veel nautida, kuid teisalt on kartus ärakulumise ees.