Erkki-Sven Tüür, Eesti Fil­harmoonia Kam­mer­koor,

Sinfonietta ­Riga, Daniel Reuss
Ärkamine (Ondine)

 

Tüüri uus suurteos «Ärkamine» sai plaadile imekiirelt, pool aastat pärast esiettekannet. See on poeetiline ja fantaasiat äratav teos eesti luuletajate (Enno, Kaplinski, Liiv ja Kareva) lüürikale ja psalmide tekstidele.

Helilooja viimase aja teostega võrreldes veidi lihtsamas helikeeles ning romantilise õhustikuga, kuid ikka ilmutab end siin ilmekalt Tüürile omane action-passion-illusion – ­aina üles pürgivad heledad heliahelad, küsimärgi moodi korduvad motiivid, sirutumine kirgastumise ja kättesaamatu poole.

Ernst Enno poeemile loodud «Rändaja õhtulaulus» käsitseb Tüür vokaali instrumentaalselt, teoses on tugevat põlist raskusjõudu ja eestilikku folkalget. Albumi lõpetab Tüüri ammune orkestripala «Insula deserta», mille heli­kristalne valgus vastu kumiseb mustavalt merelt, kui parafraseerida albumil kõlavaid Enno luuleridu. Ilusti esitatud ja salvestatud plaat.