18. novembril Tartu Ülikooli aulas ja 19. novembril Tallinna Niguliste kirikus toimub Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontsert koos loenguga „Jeremia Nutulaulud“, kus Daniel Reussi juhatusel esitatakse renessansiajastu kolme suurmeistri – Thomas Tallise, Orlando di Lasso ja Tomas Luis de Victoria „Lamentatsioonid“.

 

Pool tundi enne kontserdi algust on mõlemas kontserdipaigas nii Tartus kui Tallinnas publikul võimalik kuulata muusikateadlase Toomas Siitani loengut renessansiajastust ning ettekandele tulevatest teostest.

 

EFK direktor Esper Linnamägi selgitab, et mõte tekkis välisriikides esinedes, kus mitmel pool kontserdimajades toimuvad huvitavad infotunnid enne kontserti. “See on üsna levinud Euroopas ja seda võimalust kasutatakse palju”, räägib Linnamägi. ”Olen kuulnud mõnikord öeldavat, et ei saada mõnest muusikateosest aru. Nüüd ongi hea võimalus enne kontserti end ettekandele tuleva muusikaga ühele lainele viia.”

 

„Lamentatsioonid“ põhinevad Vana Testamendi prohvet Jeremia Nutulaulude tekstidel ning on läbi ajastute inimesi sügavalt puudutanud oma kauni muusika ning sügava sisuga.

 

Kooriteoste vahel mängib Ene Salumäe orelil Girolamo Frescobaldi improvisatsioonilisi palasid.