Psalms. Mendelssohn, Kreek

EFK

 

Eesti Filharmoonia Kammerkoor annab meile oma uuel CD-plaadil võimaluse kõrvutada kuulsa saksa romantiku Felix Mendelssohni ja eesti kooriklassiku Cyrillus Kreegi vaimulikku loomingut. Dirigent on Daniel Reuss. Salvestus on tehtud septembris 2009 Haapsalu Toomkirikus.

Cyrillus Kreegi loomingust on plaadil tuntud Taaveti laulude kõrval ka vähemtuntud Taaveti laul 22, mis eristub suurema dramaatilisuse poolest, samuti võluv valik vaimulikke rahvavisse. Daniel Reussi lähenemine Kreegi loomingule on värske, ta kuulab huviga välja kõik liinid ja laseb need kooril välja laulda. Koori diktsioon on suurepärane ning teksti nüansid hästi esile toodud. Kuulates ei teki kordagi mõtet, et dirigeerib inimene, kes eesti keelt ei mõista. Dirigendi mitte-eesti päritolu tuleb pigem kasuks – traditsioonide kütkeist vabana leiab ta uue lähenemisnurga ka meile väga tuntud psalmidele.

Mendelssohni hinnatuimate psalmide kõrval on plaadil ka õrn tertsett oratooriumist “Elias”. Kogu Mendelssohni harmoonia ilu tuuakse esile leegitsevalt jõulise, samas tundliku vokaaliga.

Kaks meistrit eristuvadki peamiselt tundetoonilt – Mendelssohnilt jääb kõrvu rohkem

elurõõmu, joovastust ja lohutust, Kreegilt piinavalt kaunid meloodiad ja karge harmoonia, eesti rahva hingehäda.

See erakordselt lummava koorikõla ja hingeülendava muusikaga plaat on kaunis jõulukink igale muusikasõbrale.