CD-plaat

Psalms. Mendelssohn, Kreek (EFK)
Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Daniel Reuss

Südamlikud õnnesoovid – filharmoonia kammerkoor kõlab plaadil tõesti hästi. Peadirigent Reuss näib taotlevat lääne­euroopalikumat, klaarimat koorikõla ning on selle ka saavutanud, ehkki EFK ammututtava tumedama firmasaundi arvelt. Viimast on rohkem alles Cyrillus Kreegi vaimulike laulude esituses, eks määra palju ka esituskeel ja -traditsioonid. Kreegi teosed ongi albumi suurim väärtus, sest kui Felix Mendelssohni psalmitekstidele loodud mastaapseid, nõudlikke koorioopuseid on rohkem esitatud ja salvestatud, siis Kreegi laulud ei kõla kaugeltki piisavalt sageli (ei plaadilt ega lavalt) isegi Eestis. Minu jaoks on nauditavaim kuulamine hoopis plaadi lõppu paigutatud «mittepsalmid» – Kreegi viis vaimulikku rahvaviisi, millest ­miniatuurne, usulisest joovastusest kantud «Jeesus kõige ülem hää» puudutab peenemaidki hingekeeli.