Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK) direktor Anneli Unt, kuidas mõjutab keeruline majandusolukord EFK tegemisi algaval hooajal?

 

Ega EFKga ei ole läinud teisiti kui teiste riiklike kultuuriasutustega, ka meie eelarvet on tuntavalt kärbitud. Siiski tuleb öelda, et tänases Eesti muusikaelus teevad inimestevahelised tülid, huvide konfliktid ja võimuvõitlus võib-olla veel rohkem halba kui  eelarvekärped … Õnneks on EFKs kõik rahulik: meil ei ole sise- ega välispingeid, teeme rahulikult oma tööd nii hästi kui võimalik. Vähenenud eelarve tingimustes on ka EFK pidanud töötama suvekuudel osalise koormusega, aga see on olnud võimalikest sundvalikutest siiski parim variant. Koosseisu vähendamine ei tule kõne alla – siis tuleks uuendada kogu repertuaar, ja see ei oleks enam EFK, vaid täiesti uus vokaalansambel. 

Meie esimene hooaeg peadirigent Daniel Reussiga oli väga sisukas ja ka koori arengu mõttes tõhus. Uut hooaega alustame Mendelssohni ja Kreegi psalmidega. Oleme seda kava esitanud sel aastal ka Viinis, Schwetzingeni festivalil, Itaalias ja Prantsusmaal ning kõikjal pälvinud suurt kiitust. Kreek ja Mendelssohn sobivad imehästi kokku, paar sama psalmitekstigi on mõlemal heliloojal valitud. Selle kava salvestame  septembris CDle, mida peaks saama juba sel aastal jõulukingiks osta. Oktoobris teeme kaasa Erkki-Sven Tüüri autorikontserdil (koos ER SOga), veel on ees kontserdid Eestis ja Šveitsis koos TKOga (ma väga loodan, et selleks ajaks on orkester ikka olemas!), novembris toimub Tõnu Kõrvitsa uue teose esiettekanne Siuntio festivalil Soomes ning seejärel ka Tallinnas, jõuluprojektina esitame  koos ER SOga Schuberti Missa As-duur. Rahapuudusel jäävad tegemata vana-aastakontserdid Händeli muusikaga, mida kavandasime koostöös Corelli Barokkorkestriga. 2010. aasta eelarvest ei tea keegi veel suurt midagi, seepärast planeerime ettevaatlikult, küllap tuleb ka uuel aastal mõni vaiksem kuu. Me ei saa teha Eestis (just väljaspool Tallinna) nii palju kontserte kui varem. Päris kindlasti esineme Niguliste  kirikus Euroraadio palmipuudepüha kontserdil, mis kantakse üle mitmekümnesse riiki, ülestõusmispühadeks esitame Mozarti Missa c-moll koos Sinfonietta Rīgaga. Meie koduse hooaja tähtteoseks kujuneb kindlasti Händeli oratoorium „Saul” aprillis koos ER SO ja säravate külalissolistidega. Daniel Reuss on vaimustav Händeli tegija! Need, kes eelmisel hooajal kuulsid meie Händeli-galat või „Israeli Egiptuses”,  ilmselt teavad seda juba. Mitu aastat on EFK teinud ülimenukaid koolikontserte, mis on suunatud eelkõige gümnaasiuminoortele. Võib-olla saab vaesemal hooajal neid isegi rohkem teha, sest kulud on palju väiksemad kui avalike kontsertide puhul (ei ole kontserdipaiga üüri, kallist reklaami jms). Oleme ammu mõelnud teha kontserte parima Eesti muusikaga ka vene koolides. 

Aga jaanuaris ootab meid legendaarse Mozart-woche publik Salzburgis, kus taas teeme kaasa „Idomeneo” lavastuses Euroopa tippsolistidega dirigent Marc Minkowski juhatusel. EFK lauljad on pühendunud, võimekad ja maailmas hinnatud muusikud, kes on Eestile toonud palju au ja kuulsust. Eks mänedžmendi ülesanne on teha rasked ajad nende jaoks võimalikult vähe valusaks,  püüda leida ka piiratud ressursside juures sisukat tööd, mis hoiaks taseme kõrgel paremate aegade ootuses. Me väga loodame, et need tulevad.