Noor eesti lauljatar Iris Oja on solistiks Liu Sola kammerooperi esiettekandel täna Londonis.

Hiina naishelilooja Liu Sola kammerooper kannab pealkirja “The Afterlife of Li Jiantong” ning kõneleb autori kirjanikust emast, kes kannatas rängalt Hiina kultuurirevolutsiooni ajal. Ooperi libreto kirjutas Liu Sola omaenda menuka romaani põhjal.

Täna kõlab uusooper kontsertkorras ja seda dirigeerib meilegi hästi tuttav inglise muusik Paul Hillier, kaastegev tema tunnustatud varajase ning nüüdismuusika ansambel Theatre of Voices.

Ettekande korraldab mainekas Barbican Hall siin resideeriva London Symphony Orchestra teisel kontserdilaval St Luke’i katedraalis.

Ooper on kirjutatud kolmele solistile, plokkflöödile, harfile, sitarile ja hiina löökpillidele. Solistipartiisid laulavad sopran Else Torp, metsosopran Iris Oja ning bass Jakob Bloch Jespersen, ka flöödi ja harfi mängijad on väga tuntud muusikud Michala Petri ning Andrew Lawrence-King.

Iris Oja on Londonisse laulma kutsutud tänu varasemale koostööle Paul Hillieriga Eesti Filharmoonia Kammerkoori laulja ja solistina.

Uusooper täidab õhtu teise osa, esimeses pooles mängib kuulus Wu Man pipa’l (hiina lauto) Liu Sola ning ka teiste hiina heliloojate palu.

Liu Sola on erakordselt põnev isiksus helilooja, laulja, dirigendi ja kirjanikuna. Elanud Londonis ning New Yorgis, pöördus ta tagasi Hiinasse, kus kirjutas hiina esimese rockooperi “Blue Sky Green Sea” ja asutas ning on juhatanud Hiina esimest suurt džässorkestrit.

 

Priit Kuusk