Eestis annab kaks kontserti Euroopa muusikaelu juhtfiguure, dirigent Frieder Bernius, kes juhatab kontserte XX Barokkmuusikafestivali raames 30. jaanuaril kell 19 Pärnu kontserdimajas ja 31. jaanuaril kell 17 Tallinna Mustpeade Majas.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Soome ühe väljapaistvama muusikakollektiivi, Helsingi Barokkansambli esituses tulevad ettekandele Domenico Scarlatti „Stabat Mater“ ja Heinrich Schützi „Symphoniae Sacrae III“ ning „Taaveti psalmid“. Kontserdi korraldaja on Eesti Kontsert.

 

Stuttgardist pärit Frieder Bernius (s. 1947) on tänapäeva muusikamaailma üks mitmekülgsemaid dirigente, kes juhatab ajastutruult nii barokki, romantismi kui ka kaasaegset muusikat. Ta on säravat karjääri teinud prestiižikatel lavadel kogu Euroopas, esinedes Viini Konzerthaus’is, Berliin Philharmonie’s, Amsterdami Concertgebouw’s jm.

Jõulise muusikaelu organisaatorina on ta asutanud mitu väljapaistvat muusikakollektiivi – Stuttgardi Kammerkoori ja Barokkorkestri, Stuttgardi Filharmoonia ning Stuttgardi Õukonnakapelli, mis on koondatud organisatsiooni Musik Podium Stuttgart. Alates 1987. aastast toimub Berniuse initsiatiivil Stuttgardi Barokkfestival. Lisaks juhatab ta regulaarselt Itaalia Bolzano keelpilliakadeemiat, Bremeni Saksa kammerfilharmooniat ja maailma noortekoori Jeunesses Musicales.

 

Frieder Bernius on salvestanud ligi 80 CD ning saanud nende eest mitmeid plaadiauhindu, nagu näiteks Diapason dór del ànnée (Mozarti „Requiem“), Gramophone’i “Editor Choice auhind” (Bachi Missa h-moll), 15 saksa plaadiauhinda jm. Edisoni auhinna pälvis ta Schützi „Symphoniae Sacrae III“ plaadistuse eest, sama teos kõlab ka Eestis.

 

Eesti Filharmoonia Kammerkoori kohta ütles Frieder Bernius:„Olen kuulnud teie kammerkoori esitamas ehedalt nii Skandinaaviamaade muusikat kui Vivaldit ja Mozartit. Olen kogenud lauljate stiilitaju, nüüd tulen juhatama Schützi ja Scarlattit ning olen kindel, et mu kõrged ootused täituvad.“