17. novembril annavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel kontserdi New Yorgi Community Church’is, millega tähistatakse Eesti-USA viisavabaduse kehtestamist ning Eesti Vabariigi 90. juubelit.

 

Ettekandele tulevad Erkki-Sven Tüüri “Requiem” ja orkestriteos “Show” (“Action”, “Passion”, “Illusion”), Arvo Pärdi “Da pacem Domine” ning osad Tõnu Kõrvitsa teosest “Kreegi vihik”. Kontserdi korraldab Eesti Vabariigi Peakonsulaat New Yorgis.

 

Peakonsuli hr Jaanus Kirikmäe sõnul on Eesti saavutanud olulised rajatähised – liitumised NATO, Euroopa Liidu ja Schengeni ruumiga. „On rõõm tõdeda, et üks samm kodanike liikumise lihtsustamisel on jälle teoks saamas, Ameerika Ühendriikide viisavabaduse programm laieneb Eestile ning 17. november 2008 on päev, mil esimestel Eesti kodanikel on võimalus ilma viisata tulla USA’sse. Reisides välismail ning suheldes võõrastes keeltes, ei pruugi me alati mõista suhtluspartnerit, helikeel ning muusika on need vahendid, mis aitavad alati.“

 

Alates 3. novembrist on Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel andnud menukaid kontserte USA osariikide kultuurikeskustes, sh Richmondis, Washingtonis, Kansas City’s, Cincinnatis jm. New Yorgist sõidetakse Pensylvaniasse, kus esinetakse Kutztowni ülikoolis. Kontserdireisi viimane esinemine toimub 20. novembril Torontos, Kanadas.