Rahvusvaheline Cannes’i muusikamess Midem kuulutab homme neljandat korda välja oma klassikalise muusika auhindade (Midem Classical Awards) laureaadid – konkurentsis on ka Erkki-Sven Tüüri heliplaat «Magma», mille andis mullu välja briti plaadifirma Virgin Classics.


 



Tegemist on Euroopa ühe väärikama ja hinnatuma klassikalist muusikat väärtustava auhinnaga, millele võivad kandidaate esitada plaadifirmad ja organisatsioonid ning mille saajad valib välja rahvusvaheline žürii.


 


Tüür, Berio ja Penderecki


«Magma» kandideerib Midemi auhinnale nüüdismuusika kategoorias, kus konkurentsis on ka Luciano Berio «Piano Works» (Avie) ja Krzysztof Penderecki «Capriccio, De Natura Sonoris II, Piano Concerto I» (Dux). Parimad selguvad 16 kategoorias.


Kokku esitati Midem Classical Awardsi auhindadele 562 heliplaati 23 riigi 111 plaadifirmalt. Kandideerimise miinimumtingimus on, et plaat peab olema ilmunud vähemalt kuues riigis.


Huvitav on Cannes’i auhindade juures see, et aja vaimuga kaasas käies on konkurentsi lülitatud ka internetist alla laetavate albumite kategooria. Selles selgub võitja valikust Berlioz, Mozart ja Stravinski.


Juba varem on välja kuulutatud, et aasta plaadifirma on BIS Rootsist, aasta artist dirigent David Zinman ja elutööauhind kuulub Saksa metsosopranile Christa Ludwigile.


Rahvusvahelise koosseisuga žüriisse kuulub 18 liiget mitme riigi muusikameediast. Neist on Eestiga kõige enam seoseid soomlasel Aarno Cronwallil, kes praegu esindab Helsingis tegutsevat klassikaraadiojaama Classic Radio.


 


Varasem tunnustus


Erkki-Sven Tüüri plaadil «Magma» esitavad Eesti ühe tuntuma nüüdismuusika helilooja teoseid Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Rahvusmeeskoor ja löökpillimängija Evelyn Glennie, dirigent on Paavo Järvi. Lisaks nimiloole, Tüüri 4. sümfooniale «Magma», on heliplaadil ka näiteks Lennart Meri mälestuseks loodud teos «Igavik».


Eelmise aasta augustis valis BBC Music Magazine «Magma» parimaks orkestrimuusika plaadiks, kümne väljapaistvama uue plaadi hulka valis selle oktoobris ka ajakiri Gramophone.


Tänavune Midemi mess toimub 27.–31. jaanuarini Cannes’is Prantsusmaal. Üritust korraldatakse juba 42. korda.


 


Parimad nüüdismuusika plaadid


• Erkki-Sven Tüür «Magma» (Virgin Classics)


• Luciano Berio «Piano Works» (Avie)


• Krzysztof Penderecki «Capriccio, De Natura Sonoris II, Piano Concerto I» (Dux)