Kuulsaima renessansiajastu helilooja, Claudio Monteverdi (1567–1643), looming kõlab kontserdil “Armastuse ja sõja laulud” 25. jaanuaril Rakvere gümnaasiumis, 26. jaanuaril Tartu Jaani kirikus ja 27. jaanuaril Tallinna Mustpeade Majas.


 


Monteverdi ilmalikke ja vaimulikke teoseid – soololaule, madrigale, motette – esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor, koori solistid ning Helsingi Barokkorkestri muusikud. Ettekandele tuleb ka dramaatiline stseen “Tancredi ja Clorinda kahevõitlus”. Kontserte juhatab Paul Hillier.


 


Helsingi Barokkorkester on üks omanäolisemaid vanamuusika esitamisele pühendunud muusikakollektiive Euroopas, kes mängib ajastu pillidel, otsides uusi vanamuusika tõlgendusi, mis kõnetaksid tänapäeva kuulajaid. Kontsertidel Eestis osaleb ka orkestri kunstiline juht ja klavessinist Aapo Häkkinen, kes tunnustatud vanamuusika interpreedina on esinenud paljudes riikides ning salvestanud mitmele nimekale plaadifirmale.


 


Kontsert “Armastuse ja sõja laulud” on oma pealkirja saanud Monteverdi 8. madrigaliraamatu järgi, mida peetakse helilooja ilmaliku loomingu tipuks. Armastuse ja sõja lauludega on tegemist sõna otseses mõttes, sest madrigalide poeetilised tekstid annavad Monteverdi ekspressiivse helikeele kaudu edasi tulist armukirge, piinavat igatsust, ekstaatilist rõõmu; “Tancredi ja Clorinda kahevõitlus” loob aga kuulajale pea nähtava helimaalingu lahingust, kus tärisevad mõõgad ja kappavad hobused.