EMI Classics tõi läinud nädalal Suurbritannias müügile Erkki-Sven Tüüri plaadi «Magma», millel kõlab põhiteosena helilooja «Neljas sümfoonia». Ameerika Ühendriikides ilmub plaat müüki täna ning Saksamaal ja mitmes teises Euroopa riigis 24. augustil. Prantsusmaal on plaadi ilmumiskuupäevaks alles 17. september.


Lisaks «Magmale» on plaadil Lennart Merile pühendatud meeskooriteos «Igavik», «Inquiétude du fini» kammerkoorile ja orkestrile (aastast 1992, pühendatud Arvo Pärdile, teksti kirjutanud Tõnu Õnnepalu) ning «The Path and the Traces» keelpilliorkestrile aastast 2005.


Teoseid juhatab Paavo Järvi, kelle koostöö Virgin Classicsiga on maailmaareenil rambivalgusse kergitanud mitmeid Eesti muusikakollektiive. Lisaks ERSO-le esitavad plaadil Tüüri teoseid Rahvusmeeskoor, Eesti Filharmoonia kammerkoor ja «Magmas» solistina ka tunnustatud löökpillimängija Evelyn Glennie, kelle virtuooslikke võimeid silmas pidades on see teos kirjutatud ning kellele see on pühendatud.


Paavo Järvi on ERSOga salvestanud Virgin Classicsile Arvo Pärdi muusikat ja lääne klassikute kõrval on tema kaudu selle plaadimärgi all kuulajateni jõudnud Lepo Sumera ja Eduard Tubina teoseid.


EMI Classicsi interneti kodulehel on augustikuistest plaatidest lisaks «Magmale» esile tõstetud veel Ricardo Muti juhatatud Cherubimi «Missa solemnist» ja Haydni sümfooniaid Simon Rattle’i dirigeerimisel.


Augustikuine BBC Music Magazine andis Tüüri muusikaga plaadile oma arvustuses koguni viis palli.


Paavo Järvi ja Evelyn Glennie esitavad Erkki-Sven Tüüri «Magmat» Frankfurdis 6. ja 7. septembril.