Eesti Filharmoonia Kammerkooril valmis uus Mart Saare CD-plaat


 


 


Eesti Filharmoonia Kammerkooril on valminud uus CD-plaat “Mart Saar. Luule, see ei tule tuulest”. Plaadile on dirigent Mikk Üleoja juhatusel salvestatud paremik Eesti koorimuusika klassiku Mart Saare kooriloomingust.


 


Plaadi esitlus-kontsert toimub esmaspäeval, 16. aprillil orienteeruvalt kell 20.00 Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemia kammersaalis Eesti Muusika Päevade “Mammutkontserdi” raames (algus 18.00).


 


Mart Saar (1882–1963) on eesti rahvusliku muusikastiili rajaja ja üks võimsamaid esindajaid. Dirigent Mikk Üleoja sõnul on aga tema looming tänapäeva muusikamaastikul pea täielikult kõrvale jäetud. “Kiputakse unustama tema loomingu väärtust. Samas ei ole tema muusika kvaliteet ja tähendus kuhugi kadunud ning meie asi on eesti kultuuri mäletada, austada ning elus hoida. Saare loomingu paremik on nagu ununemakippuv kuld, mis päev-päevalt üha eredamalt särab”, ütleb Üleoja.


 


Helisalvestisel kõlavad Mart Saare sellised tuntud laulud, nagu “Põhjavaim”, “Sööt”,Lindude laul”, “Mets kohiseb”, “Allik” jpt ning Saare kolleegi ja sõbra Peeter Süda ainus koorilaul “Linakatkuja”. Plaat on salvestatud 20.-22. juunini 2006 Tallinna Metodisti kirikus. Plaadi eesti- ja inglisekeelne buklet sisaldab Mart Saare elu ja loomingu tutvustust, laulutekste ning infot kammerkoori ja dirigendi kohta.