Laupäeval, 17. märtsil kell 19.00 toimub Tallinna Niguliste kirikus kontsert “Dirigeerib Daniel Reuss”, kus Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatab Euroopas kõrgelt hinnatud dirigent Daniel Reuss.


 


Kavas on Johannes Brahmsi motetid kahele koorile (“Unsere Väter”, op 109; “Wo ist ein so herrlich Volk, op 109; Ich aber bin elend, op 110; “Warum ist das Licht gegeben”, op 74), Edvard Griegi “Neli psalmi”, op 74 ja Frank Martini Missa kahele koorile a cappella.


 


Daniel Reuss on tuntud eelkõige hollandi ühe nõutuma kammerkoori Cappella Amsterdam juhina. Viimased kolm aastat on ta olnud Berliini RIAS Kammerkoori peadirigent ning juhatanud mitmeid teisi väljapaistvaid koore ja orkestreid, sh Concertgebouw Kammerorkestrit, Concerto Köln’i, Schönberg Ensemble’it, Collegium Vocale Gent’i jt. Ta on salvestanud Harmonia Mundile mitu auhindu pälvinud plaati. Veebruaris 2007 debüteeris Reuss edukalt Inglise Rahvusooperis Händeli ooperiga “Agrippina”.


 


Nigulistes tuleb ettekandele kuulsate heliloojate vaimulikud a cappella kooriteosed. Saksa muusikast on kavas Johannes Brahmsi meisterlikud topeltkoorimotetid, mis võluvad oma erilise soojuse ja suursuguse lihtsusega. Kuulsaim norra helilooja Edvard Grieg, kelle 100. surma-aastapäeva tänavu tähistatakse, on esindatud tsükliga “Neli psalmi”, mis on Griegi viimane ja olulisim tema vähestest vaimulikest teostest. Kontserdil kõlab ka 20. sajandi üks populaarsemaid kooriteoseid – Frank Martini Missa kahele koorile a cappella.