Hiljuti Grammy võitnud dirigent Paul Hillier ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor esitavad J. S. Bachi suurteost Matteuse passioon. Kontserdid toimuvad 23. märtsil Riia Jaani kirikus, 24. märtsil kell 18.00 Tartu Jaani kirikus ja 25. märtsil kell 18.00 Tallinna Metodisti kirikus. Lisaks kammerkoorile on esitajateks Tallinna Kammerorkester ja rahvusvaheline solistideansambel.


 


Muusikaajaloo üht olulisemat teost, milles kujutatakse Kristuse kannatuslugu Matteuse evangeeliumi järgi, peetakse Bachi peateoseks ja tema loomingu kontsentraadiks. Solistipartiisid esitavad nii Eesti Filharmoonia Kammerkoori lauljad kui külalisesinejad Suurbritanniast, Taanist ja Soomest. Evangelisti partiid laulab Euroopas praegu üks enim nõutud Bachi interpreete Julian Podger, kes on kontserte andnud ja salvestanud koos selliste maailmanimedega, nagu John Eliot Gardiner, Andrew Parrott, Philippe Herreweghe jt. Vokaalsolistidena astuvad üles veel Tomas Medici Taanist ning kammerkoori solistid Uku Joller Jeesuse osas, Kaia Urb, Iris Oja, Maarja Kukk, Aarne Talvik ja Rainer Vilu. Instrumentaalsolistidena teevad kaasa Soome hinnatud barokkmuusikud Mikko Perkola (viola da gamba) ja Aapo Häkkinen (orel).


 


Paul Hillier on Eesti Filharmoonia Kammerkoori peadirigent olnud kuus aastat, mille jooksul on teda pärjatud lisaks rahvusvahelisele plaadiauhinnale Grammyle ka eesti muusikaelu edendamise eest Eesti Kultuurkapitali aastapreemiaga (2004) ning täna andis Vabariigi President Hillierile üle Valgetähe IV klassi teenetemärgi.