Arvo Pärdi teose “DePacem” ettekanne võitis pühapäeval Grammy muusikaauhinna.


Kultuuriminister Raivo Palmaru teeb valitsusele ettepaneku eraldada pühapäeval Los Angeleses Grammy muusikaauhinnaga pärjatud Eesti muusikutele kokku 1 202 000 krooni.


Kultuuriminister Raivo Palmaru sõnul tähendab klassikalise muusika kategooria Grammy võitmine suurt tunnustust võitja riigi muusikakultuurile. “See on maailma muusikaelu üks tähtsamaid auhindu, mille võitmine sai võimalikuks tänu Paul Hillieri, Arvo Pärdi ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori pikaajalisele kunstiliselt eesmärgistatud koostööle,” lisas minister.


Minister Palmaru ettepaneku kohaselt pälviks 1 202 000 kroonisest preemiast nii dirigent Paul Hillier kui helilooja Arvo Pärt 200 000 krooni.


Dirigent Paul Hillier ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor võitsid 11. veebruaril Los Angeleses toimunud 49. Grammy muusikaauhindade jagamisel auhinna parima kooriettekande kategoorias Arvo Pärdi autoriplaadiga “Da Pacem”. Plaat salvestati plaadifirma Harmonia Mundi poolt Talinnas Niguliste kirikus. Plaadil on kaastegev ka briti organist Christopher Bowers-Broadbent.Grammy on USAs välja antav mainekaim ning tunnustatuim plaadiauhind maailmas, mida võib kõrvutada kinomaailma Oscari või kirjandusmaailma Nobeli auhinnaga. Auhinnaga ei kaasne rahalist preemiat. Juba Grammy lõppvooru jõudmine on interpreetidele ja muusikakollektiividele suur au. Maestro Arvo Pärdi sõnul on Grammy suur võit, mis toetab Eesti kõrget laulukultuuri ja eriti laulupidude kestmist.