Eesti Filharmoonia Kammerkoor laulab Nigulistes


Britteni kantaati “Püha Nikolaus”


  


16. detsembril kell 19.00 ja 17. detsembril kell 12.00 esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor Nigulistes Benjamin Britteni kantaati “Püha Nikolaus”. Ettekandele tuleb ka Gerald Finzi jõulustseen “In Terra Pax”. Kaasa teevad solistid Kaia Urb, Uku Joller, Mati Turi, klaveriduo Kai Ratassepp ja Mati Mikalai, Tallinna Kammerorkester. Kontserte juhatab Paul Hillier.


 


Eesti Filharmoonia Kammerkoori peadirigent, inglise päritolu muusik Paul Hillier on koostanud kontserdi kava kahe 20. sajandi väljapaistva inglise helilooja jõulumuusikast.


Benjamin Britteni (1813-1976) “Püha Nikolaus” on samanimelise kaitsepühaku elusündmustest kõnelev kantaat. Hillieri sõnul inspireeris teda seda teost esitama just Niguliste kirik, mis on pühitsetud kaupmeeste ja meresõitjate pühakule Nikolausele.


 


Teise kontsertidel ettekandele tuleva helilooja Gerald Finzi (1901-1956) nimi ei ole Eesti publikule nii tuntud kui Britten. “Inglismaal on aga Finzi üks 20. sajandi armastatumaid heliloojaid, sest tema romantiline muusika on erakordselt kaunis. Finzi looming, kuhu kuuluvad peamiselt soolo- ja koorilaulud, oleks väärt avastamist ka Eestis”, lisas Hillier.


Finzi “In terra pax” on jõulustseen, milles tekstina on kasutatud Robert Bridgesi luulet ja lõike Luuka evangeeliumist.