Arvo Pärt: “Da pacem”, Harmonia Mundi


Christopher Bowers-Broadbent, orel


Kaia Urb, sopran


Eesti Filharmoonia Kammerkoor


Paul Hillier, dirigent


 


Vähesed heliloojad loovad lihtsatest osadest nii liigutavaid tervikuid kui Arvo Pärt, kelle vaimulikes teostes sulanduvad kaasaeg ja keskaeg. “Da pacem”, kuhu on koondatud teosed ajavahemikust 1984–2004, on kolmas Harmonia Mundi suurepärane plaat Pärdi kooriteostest, mida juhatab koorijuht ja Pärdi biograaf Paul Hillier. Kuigi plaadi nimilugu, “Da pacem Domine”, on helilooja hiliseim töö, peegeldab see Pärdi 1970-ndate keskpaiga oreliteost “Pari Intervallo”.


Plaadil kõlavaid ettekandeid iseloomustab sama rütmiline distsipliin ja pingestatud väljendusviis nagu ka varasemaid Hillieri/Pärdi albumeid koos Eesti Filharmoonia Kammerkooriga. 13-minutiline “Salve Regina”, nagu ka mitmed teised lood, demonstreerib Christopher Bowers-Broadbenti võrratut orelimängu. Üks kõrghetkedest oli ka vähem kuuldud “Littlemore Tractus”, kus domineerib tume, sügavakõlaline orel ja koori kibemagus unisoon.