/…/


Nende esinemisega ühel ja samal päeval oli teine väga nauditav vokaalmuusika kontsert –  Eesti Filharmoonia Kammerkoorilt Paul Hillieri juhatusel, Karin Rehnqvisti teose “Teile dich Nacht” solistiks folkmuusika keskkonnas tegutsev, ent muusikuharidusega rootslanna Lena Willemark. Ekspressiivne, suure ulatusega ja mikrorointervalle ning spetsiifilisi hääletekitamisvõtteid sisaldav vokaalpartii ongi talle kirjutatud.


/…/


Esiettekandeid eesti heliloojatelt oli festivalil kokku kahekümne ringis. Eespool nimetamata autorid on Märt-Matis Lill ja Tatjana Kozlova (ansambel “U:”), Mari Vihmand (Les Temps Modernes), Mart Siimer, Monika Mattiesen ja Jüri Reinvere (“Küberstuudio“), Toivo Tulev (EFK Paul Hillieri juhatusel) ning Tõnu Kõrvits, Margo Kõlar, Tõnis Kaumann ja Ülo Krigul (“Reval Ensemble”i ainult esiettekannetest koosnevas kavas “Rüütlite laulud”). Kaks esiettekannet oli Mirjam Tallyl (EMA stuudio kontsert, GothenburgCombo) ja Tõnis Kaumannil (“Reval Ensemble”, Singer Pur). Kõik uusteosed väärivad palju enamat kui paarilauseline iseloomustus. Oli ka üks selline suur teos ja suurteos, mille esiettekande kuulmise üle võib tunda rahulolu veel aastaid hiljemgi: Toivo Tulevi “Songs”. Aitäh ka Paul Hillierile, kes soovitas Tulevil kasutada Ülemlaulu teksti ja gruppideks jagatud instrumentaariumi! Hillieri roll ideede genereerijana on eesti muusikas järjest märgatavam.