Ortodoksses kirikus peetakse koguöist jumalateenistust suurte pühade eelõhtul. See koosneb erinevatest teenistustest, mille hulgas on Suured Vesprid, Matineed ja Esimene Tund. Praktikas kohtab tõesti kogu öö vältavat ja väljaspool kloostriseinu toimuvat teenistust väga harva, kuid isegi lühemad, tänapäeva inimese süvenemisvõimele vastuvõetavamad versioonid võivad kesta tunde.


 


/siin on juttu John Taveneri plaadist “The Veil of the Temple” RCA 82876661542/


 


Üldisemalt hoomatav ja traditsionaalselt viisirikas (ja pillidevaba) on Rahmaninovi hiilgav “Koguöine Jumalateenistus” op37. Siia kuuluvad vaid Vesprid ja Matineed. Üks mahlakas osa teise järel ilusas tervikus, kombineerimas igivanu kirikulaule helilooja vene-romantilise tundelisusega.


 


Partituuri rikkalikkus on täiendatud EFK ja tunnustatud kooridirigendi Paul Hillieri vaimustavalt ilusa ja autentse esitusega. Soovitan plaati igaühele, kel huvi koorimuusika või ortodoksse vaimsuse vastu.