Títol: Reminiscentiae
Autor: 
Veljo Tormis
Intèrprets:
 Estonian Philharmonic Chamber Choir,
Tallinn Chamber Orchestra
Direcció: Tõnu Kaljuste
Segell discogràfic: ECM Records
Ara fa tres anys s’enregistrava a l’església metodista de Tallinn l’obra Reminiscentiae (‘Reminiscències’), del compositor estonià Veljo Tormis (1930-2017).
Tormis va compondre obres corals basades en la cançó popular i la poesia de llengües que ara estan desapareixent o s’han extingit. La bellesa, el ritual i la poesia formen part de la seva música. El seu compromís amb la societat es va estendre més enllà de la independència nacional a les qüestions ambientals, l’exclusió social i el buit de la política moderna. Tormis va ser un pensador universal que va deixar com a llegat una música extraordinària, serena, reveladora.
Amb el títol d’aquest àlbum, que s’inicia amb els tocs de campanes, dos sopranos, cor i recitador, es fa referència a la memòria d’una memòria, segons explica Miina Pärn a les notes del disc. La música popular estoniana va ser el referent d’uns pocs que van tenir la valentia de custodiar l’obra d’origen popular d’Estònia, música i poemes, davant l’opressió i ocupació de Rússia.
El director Tõnu Kaljuste, que sentia una gran admiració pel mestre Tormis, dirigeix les veus del magnífic Cor de Cambra Filharmònic Estonià amb peces d’una nuesa commovedora, tant pels ritmes com per les sensuals línies melòdiques i les refinades harmonies. N’és un bellíssim exemple l’obra inicial,  Tornikell minu külas (‘El campanar del meu poble’), escrita el 1978 a partir d’un poema de Fernando Pessoa. Quatre cicles orquestrals, interpretats per l’Orquestra de Cambra de Tallinn, celebren els canvis d’estació: paisatges de tardor, patrons d’hivern, esbossos de primavera, motius d’estiu. Van ser escrits entre 1964 i 2009. S’inclouen en el llibret unes fotografies fetes per Tõnu Kormis, com la que podem veure a la coberta del disc, que evoquen el silenci de la natura.

Look more: Sonograma Magazine