Títol: Sei la luce e il mattino (You are Light and Morning)
Autor: Tõnu Kõrvits
Intèrprets:
 Tallinn Chamber Orchestra
Estonian Philharmonic Chamber Choir
Direcció: Risto Joost
Segell discogràfic: 
Ondine
El poeta i novel·lista italià Cesare Pavese, l’antifeixista que va estimar incondicionalment la solitud, ha inspirat l’obra Sei la luce e il mattino (‘Ets la llum i el matí’) per a cor i instruments de corda del compositor estonià Tõnu Kõrvits (1969). És interessant recordar que Pavese ha inspirat molts escriptors catalans; en són una bona mostra les nombroses traduccions que s’han fet de la seva obra a la nostra llengua.
Tõnu Kõrvits va compondre Sei la luce e il matino l’any 2019, una obra que posa en evidència les grans contradiccions del compositor, com la mort i l’amor, o la llum i l’ombra. Fascinat per l’obra del poeta italià, Kõrvits es compenetra amb els temes i símbols que van preocupar a Pavese.
L’obra es divideix en dues parts cícliques: «fade in» (‘aparició’), que comprèn sis poemes; «fade on» (‘desaparició’), amb dos poemes més, i un «Postludium. Landscapes» (‘Postludi. Paisatges’).
El lirisme de la música no és menor que la profunditat dels poemes. La tonalitat, inquietant i evocadora, té tendència a romantitzar l’harmonia. L’orquestració, la diürna i la nocturna, posa l’accent en el conflicte individual de l’ésser, turmentat potser per l’abandó en el seu encarament amb la mort: «Vindrà la mort i tindrà els teus ulls», canten les sublims veus del Cor de Cambra Filharmònic d’Estònia.
Els pizzicatos, els moviments fluids o els solos d’alguns instruments de l’Orquestra de Cambra de Tallinn, dirigits excelsament pel jove director Risto Joost -sol treballar molt sovint amb el compositor-, creen una atmosfera de misteri, molt proper a l’estil místic i contemplatiu de Kõrvits.
Aquesta obra sublim ens recorda un epitalami entre el cant i la poesia.

TextCarme Miró

Look more: Sonograma Magazine