Títol: JÕUL
Autors: 
Margo Kõlar
Intèrprets:
 Kadri Toomoja, orgue
Estonian Philharmonic Chamber Choir
Tallinn Chamber Orchestra
Direcció: Tõnu Kaljuste
Segell discogràfic: 
EEsti Filhamoonia Kammerkoor

El passat novembre, el nostre admirat Cor de Cambra de la Filharmònica d’Estònia va enregistrar, juntament amb l’Orquestra de Cambra de Tallinn, la Pirita missa, del compositor estonià Margo Kõlar, un recull de cançons nadalenques.
Ens hauria agradat escriure la ressenya al mes de desembre o gener, pel seu tema significatiu, però, malauradament, el disc ens va arribar amb un cert retard a causa de la pandèmia. Malgrat això, hem fet exactament el que recomanen els músics: escoltar aquest disc a un volum molt baix.
El prestigi del cor estonià (vegeu-ne les ressenyes) sempre ens motiva a difondre les seves creacions musicals.
Pirita missa, de Margo Kõlar, escrita originalment com a monofonia per als serveis litúrgics al convent Pirita de Tallinn, és una obra espiritual per a cor, orgue i orquestra de cambra. L’autor utilitza un llenguatge depurat i arriba al cor de l’oient gairebé com una exhibició de la seva acurada destresa compositiva.
Si bé no hauria de sorprendre que un compositor s’adreci al cor estonià, sí que ha de sorprendre que s’adreci a la vida espiritual. La sinceritat i l’autenticitat dels textos són l’expressió dels anhels del compositor.
Les cançons nadalenques, interpretades pel Cor de Cambra i l’Orquestra de Cambra de Tallinn, que dirigeix el reconegut director Tõnu Kaljuste, trasllueixen sentiments amorosos referits a la tradició nadalenca.
Kaljuste aprofundeix, com si fos un poeta, en l’expressivitat de les senzilles harmonies que il·luminen el cicle hivernal, silenciós i auster, la qual cosa demana un grau màxim d’atenció a l’oient. Les veus del cor estonià fan més palpable, més visible, el missatge religiós, que esdevé una metàfora que aspira a la perfecció de l’entonació.

TextMarçal Borotau

Look more: Sonograma Magazine