Títol: Ärkamine
Autor: Erkki-SvenTüür
Intèrprets: Estonian Philharmonic Chamber Choir
Sinfonietta Riga
Direcció: Daniel Reuss
Segell discogràfic: Ondine

En l’edició del passat mes de gener (2017) vàrem publicar diversos articles sobre la vida musical a Estònia, un país situat a la costa del Bàltic (veure els articles). S’ha de tenir en compte que Estònia és terra de grans compositors, començant per ArvoPärt fins a Erkki-SvenTüür, passant per VelijoTormis, TonuKorvits, Helena Tulve i molts d’altres.
Curiosament, Erkki-SvenTuur, nascut el 1959, va començar la seva carrera com a músic de rock. A la segona meitat dels anys vuitanta, Tüür es va revelar com una de les veus més brillants del país en el camp de la composició.
Tot i que la música instrumental constitueix el cos principal de l’obra del compositor estonià, cal posar en relleu la seva producció vocal. A Tüür li agrada experimentar: ha explorat el cant gregorià i el minimalisme, la polifonia lineal i la microtonalitat, la música dodecafònica i les tècniques microfòniques del so.
Ärkamine (Awakening) es va gravar l’any 2011, amb Daniel Reuss al capdavant de la formació coral més important d’Estònia: l’Estonian Philharmonic Chamber Choir.
Ärkamine, Despertar, per a cor mixt i orquestra de cambra, va ser escrit arran dels actes culturals de Tallin, elegida com a Capital Europea de la Cultura 2011.
El compositor estonià ha escollit versos de diferents poetes d’Estònia i uns quants salms i troparis del textos sagrats de Pasqua.
Ärkamine, que dona títols al disc, és una peça per a cor mixt i orquestra de cambra, on el compositor intercala els poemes de Jaan Kaplinski (1945), Ernst Enno (1875-1934), Juhan Liiv (1864-1913), Doris Kareva (1958) amb textos llatins. És una obra on el compositor formalitza la relació entre la poesia i la vida religiosa, entre la llum i la foscor de l’ànima humana.
Les veus refinades i lluminoses de l’Estonian Philharmonic Chamber Choir interpreten les harmonies expansives de la música del compositor Erkki-SvenTuur.
Els músics de la Sinfonietta Riga donen suport sonor, energia i tot un món replet de detalls sonors. Cal estar atents a la riquesa tímbrica d’aquesta formació letona.
Daniel Reuss, de direcció distingida i robusta, impulsa un model de comunicació que es manifesta nítidament mitjançant la seva elegància, la delicadesa i el bon sentit de les proporcions de la sonoritat del conjunt. Una interpretació impecable.

Text: Marçal Borotau