Títol: Mirror
Autor: Tõnu Kõrvits
Intèrprets: Anja Lechner, Kadri Voorand
Tallin Chamber Orchestra
Estonian Philharmonic Chamber Choir
Direcció: Tõnu Kaljuste
Segell discogràfic: ECM Records

Estònia ha donat noms molt consistents a la composició musical europea. De compositors actuals en tenim una bona llista: Arvo Pärt, Velijo Tormis, Erkki-Sven Tüür, Helna Tulve, Eino Eller i Tõnu Kõrvits. La majoria d’aquests compositors, la música dels quals ha estat enregistrada per ECM Records, l’hem pogut escoltar amb atenció fins arribar a la conclusió que els lectors del nostre país no poden desconèixer ni prescindir d’una música que mostra el gruix cultural que defineix política i socialment Estònia.
En aquest disc, gravat a l’Església Metodista de Tallin, l’any 2013, acull sis obres de Tõnu Kõrvits.
Hi ha, en el llenguatge musical de Kõrvits, una coherència immaculada entre la sonoritat vocal i instrumental, entre l’escriptura i l’emoció. La seva austeritat es fa palesa en el conjunt de les obres que componen el Mirror. Poètic i visionari, Kõrvits apel·la a l’ànima humana i recorre a la tradició popular per donar respostes musicals al seu esperit inquiet.
Reflections from a plain,
per a violoncel i cor, es tracta d’una fantasia sobre una cançó del compositor Velijo Tormis i del poeta Paul-Eerik Rummo. En aquesta obra, la violoncel·lista alemanya Anja Lechner, que posseeix una forta personalitat, obre un dolorós diàleg entre el violoncel i les veus del cor per advertir-nos de la necessitat d’estimar.
El Labyrinths és una suite per a corda on l’autor utilitza una narrativa àgil, directa i agitada. La Tallin Chamber Orchestra estan tan versats en l’evocació dels paisatges agrestes, i tot i el caràcter aspriu del seu llenguatge, els músics de l’orquestra estoniana reflecteixen els nous espais de llibertat creats per Kõrvits
Segueix l’obra Plainland Song, una recreació d’un cant poètic de Tormis interpretat per la coneguda solista de jazz, Kadri Voorand, amb el suport de la homogènia corda de la Tallin Chamber Orchestra i pel mateix compositor, Tonu Kõrvits, al kannel, el saltiri d’Estònia.
L’obra Seven Dreams of Seven Birds (2009, revisat el 2012), és fruit d’una una col·laboració amb la poeta Maarja Kangro, escrita com una suite per a violoncel, orquestra de cordes i cor. Els “Set somnis de set ocells”, en què el cor canta en estonià i en anglès, és una remembrança a la natura. Són notables els efectes de la corda per descriure el xivarri dels ocells. Les veus de l’Estonian Philharmonic Chamber Choir són, en aquesta obra, la força expressiva del llenguatge de la vida.
Clouen el disc dues obres curtes, The Last Ship, descrit pel compositor com un vals trist, per a veus masculines, percussió i cordes, i Song, que és la peça més nostàlgica del disc.
Volem posar èmfasi en el lirisme del violoncel d’Anja Lechner, que és d’una bellesa indescriptible.
Acabem dient-vos que aquest disc reuneix unes obres aurífiques amb uns intèrprets fascinants!

Text: Carme Miró

 

Mirror