Títol: Complete Works for Mixed Choir
Autor: Jean Sibelius
Intèrprets: Kaia Urb, soprano; Jenny Carlstedt, mezzo; Tuomas Katajala, tenor; Arttu Kataja, baritone; Matleena Seppänen, triangle; Tuomo Lassila, cymbals; Ari-Pekka Mäenpää, bass drum; Folke Gräsbeck, harmonium, piano
Estonian Philharmonic Chamber Choir
Direcció: Heikki Seppänen
Segell discogràfic: Ondine

 

Sonograma-SibeliusEnguany es commemora el 150è aniversari del naixement de Jean Sibelius (1865-1957), compositor finlandès que va compondre música coral al llarg de tota la seva carrera professional. Si la primera obra per a cor mixt la va compondre al voltant de 1888, la darrera, que és un arranjament de la meravellosa Finlandia-hymn, la va escriure l’any 1940.
Aquesta és la primera gravació completa, un àlbum doble, de les obres de Sibelius per a cor mixt, interpretades per l’espectacular cor estonià dirigit per Heikki Seppänen. Només fa uns mesos, el cor va assistir a la Conferència Nacional de ACDA 2015 a Salt Lake City, una de les trobades internacionals més prestigioses.I no s’acaben aquí els èxits, amb aquest disc han estat guardonats amb el Premi al millor disc de l’any pel setmanari alemany Die Zeit.
La vigorosa interpretació ens du a confirmar que el nivell del cor és molt alt. Per aquest enregistrament que inclou cançons per a les escoles, així com cançons patriòtiques i himnes, han comptat amb el director finlandès Heikki Seppänen, bon coneixedor de l’obra de Sibelius. Llàstima que el segell finlandès Ondine no hagi fet una enregistrament en SACD; ho haguéssim agraït.
Obre el disc la coneguda obra Rakastava, Op. 14 (The Lover), arranjada per a cor mixt el 1898, les quatre cançons del From Six Songs, Op. 18 i la Carminalia, JS51c, originalment escrita per a cor de nens, són tres cançons arranjades per a cor a capella amb dues versions, una amb acompanyament d’harmònium i l’altra amb acompanyament de piano, amb Folke Gräsbeck al capdavant, i segueixen una sèrie d’arranjaments per a cor mixt de cançons escrites entre 1888 i 1917. I pel que fa al segon disc, inclou les Songs for Mixed Choir from the 1897 Promotion Cantata, Op. 23, composta per a la cerimònia de grau acadèmic de la Universitat d’Hèlsinki el 1897 i té com a solista l’actuació memorable del baríton Arttu Kataja; les Three Songs for American Schools, JS 199. Conclou el disc amb dues versions de l’himne patriòtic Finlàndia, Op. 26, arranjat per a cor mixt en Fa Major i en La bemoll Major.
Moltes persones s’han emocionat amb aquest disc, i això és fantàstic.

 

Complete Works for Mixed Choir