Títol: Psalms
Autor: Felix Mendelssohn, Cyrillus Kreek
Intèrprets: Estonian Philharmonic Chamber Choir
Direcció: Daniel Reuss
Segell discogràfic: Ondine

Sonograma-Mendelssohn-KreekVaig tenir ocasió d’escoltar les veus de la Estonian Philharmonic Chamber Choir al Festival de Bodø, l’any 2012 (veure la ressenya). La fascinació per les seves veus i la seva interpretació em va traslladar a un territori paradisíac.
Segurament perquè l’art és un plaer privat, tot i que es comparteixi en una concorreguda sala de concerts.
El EPCC va ser fundat el 1981 per Tonu Kaljuste, el director artístic i director titular del conjunt vocal durant dues dècades. Des del 2001, tres prestigiosos directors, Paul Hiller, Daniel Reuss i Kaspars Putniņš han dirigit aquesta reputada formació coral, coincidint amb els moments creatius més fructífers.
Psalms és la reedició d’un disc editat per primera vegada el 2009, al Haapsalu Dome Church de Tallin. És una exemplar combinació de la música vocal de dos compositors de diferents orígens i destins comuns: Felix Mendelssohn(1809-1847)i Cyrillus Kreek (1889-1962). Daniel Reuss creu que hi ha un certa familiaritat de les subtils harmonies entre els dos compositors.
Així com Kreek destacà per la recopilació i investigació de la música popular, l’ensenyament i la composició -activitats inseparables i complementaries -, a Mendelssohn se’l coneix pel seu inaudit talent i per ser la seva exquisida escriptura musical.
Daniel Reuss ens ofereix una versió docte i acurada; la seva riquesa comunicativa demana que escoltem detingudament la seva proposta personal, amb alguns subtils canvis a la partitura. Reuss intercala les obres dels dos compositors a la perfecció. Algunes de les peces de Mendelssohn compten amb les veus solistes que es fusionen en la interpretació del conjunt amb un acoloriment sonor entre un clar i fosc fascinador. La peça de Kreek, Taaveti laul 104, és una altre exemple del perfecte itinerari de les veus del cor estonià.
En properes ressenyes, seguirem explicant la inqüestionable riquesa musical de l’Estonian Philharmonic Chamber Choir.

 

http://sonograma.org/suplement-de-discos/2014/09/29/psalms-felix-mendelssohn-cyrillus-kreek/