Psalms, säveltäjät Felix Mendelssohn ja Cyrillus Kreek. Viron filharmoninen kamarikuoro, joht. Daniel Reuss. Ondine ODE 1201-2.

Jo kolme vuosikymmentä toiminut Viron filharmoninen kamarikuoro kuuluu ammattikuorojen maailmaneliittiin. Tõnu Kaljuste johti kuoroa ensimmäiset pari vuosikymmentä. Paul Hillierin jälkeen vuodesta 2008 kuoroa on luotsannut Daniel Reuss. Kotimaassaan ja ulkomailla kuoro laulaa 60-70 konserttia vuosittain.

Vaikka Mendelssohnin (1809–1847) kuoromusiikkia kuullaan usein suuren kuoron laulamana, syntyy riittävän laaja sointikuva myös 24 laulajan voimin, jopa kaksikuoroisessa psalmissa 91 ”Denn er hat seinen Engeln befohlen”. Osaltaan tässä auttavat Haapsalun keskiaikaisen kirkon loistava akustiikka ja onnistunut äänitys (Florian B. Schmidt). Kuorosta löytyvät myös tarvittavat solistit.

Cyrillus Kreekin (1889–1962) omaleimaisen ja soinnullisesti värikkään kuoromusiikin pohjana on usein kansanmusiikki. Kreek teki krohnit Virossa, ryhtyi parikymppisenä kokoamaan kansansävelmiä ja toisintoja. Niistä hän teki satamäärin sovituksia eri kuoromuodoille – vaikka sana sovitus ei oikeastaan anna täyttä kuvaa Kreekin luovasta työstä sävelmien parissa. Kreek voisi sanoa samoin kuin toinen virolainen säveltäjä, Veljo Tormis: en käytä kansansävelmiä, vaan ne käyttävät minua. Muutamissa Kreekin tallettamissa toisinnoissa on suomalaiselle tuttua sävyä. Esimerkiksi ”Armas Jeesus”, ”Sind ma palun” tuo etsimättä mieleen iltavirren ”Tuon tästä päivästä kiitoksen sulle”.

Levy on ilmeisesti tarkoitettu kansainvälisille markkinoille, koska säveltäjä-, teos- ja esittäjäesittelyt ovat vain englanniksi. Laulujen sanat ovat alkukielellä ja englanniksi.

Viron filharmonisen kamarikuoron laulu on korville mannaa ja hunajaa.