Rakvere tähistas aukodanik Arvo Pärdi sünnipäeva kahe väärika kontserdiga. Õhtutäie muusikat kinkisid kuulajaile Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Virumaa Kammerorkester.


Kontserdiõhtut alustanud Virumaa Kammerorkester esitas Rakvere muusikakooli direktori Toivo Peäske juhatusel meeleoluka kava, mida alustasid Arvo Pärdi “Summa” ja Pärdi õpetaja Heino Elleri “Romanss”, jätkasid Bach, Vivaldi, Rautavaara ja Hamilton.


Esiettekandele tulid Austraalias elava Ants Juhani Neeme “Laulud kaugelt”.


Kontserdilt kontserdile


Austraaliast selleks puhuks kohale lennanud helilooja jäi kammerorkestri esitusega väga rahule. “See on suur au, et minu muusikat mängitakse Arvo Pärdi sünnipäeval,” rõhutas Neeme.


Toivo Peäske arvas, et kaks kontserti Arvo Pärdi sünnipäeval pole Rakvere jaoks sugugi palju, kui publikut jätkub.


 


Tark ajakava võimaldas muusikasõpradel saada osa mõlemast kontserdist: jäi paarkümmend minutit, et jalutada gümnaasiumist kirikusse, kus Eesti Filharmoonia Kammerkoor uue dirigendi Daniel Reussi käe all esitas hooaja avakontserdil Arvo Pärdi teose “Magnificat” ja koos Tallinna Kammerorkestriga Haydni teose “Stabat Mater”.


Eesti Filharmoonia Kammerkoori direktor Anneli Unt ütles, et koori hooaeg on hästi alanud: plaane on palju, töö käib ja perspektiivid on ees. “Uus dirigent on väga kenasti sisse elanud Eesti muusikaellu ja juba oktoobris on oodata mitme eesti helilooja teoste esiettekandeid,” lausus Unt. “Ametlik algus on rohkem formaalsus. Kuna otsus sai tehtud poolteist aastat tagasi, siis planeerimises ja ettevalmistustöös on ta kogu aeg osalenud,” selgitas ta.


Haruldus koori ees


Daniel Reuss kutsuti Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatama kui “parim, kes oli saadaval”. “Ega selliste dirgentide pink pikk ei olegi, kes tegeleksid meelsasti ka kooriga, andekad noored dirigendid tahavad enamasti võimalikult ruttu siirduda orkestrimaailma, neid, kes ka kooridega tegelema jäävad, on vähe. Daniel ongi niisugune haruldus, kes juhatab orkestrit ja oopereid, aga teeb ka tööd kooriga. Ta oli meie jaoks väga hea leid,” rääkis direktor.


Anneli Undi sõnul toob uus dirigent kammerkoori värskeid tuuli. “Arvan, et me ei kopeeri ühegi eelmise dirigendi repertuaari, kavadesse tuleb uusi nimesid ja kindlasti koori nägu natuke muutub. Usun, et see koostöö kestab pikalt,” sõnas Unt.


Rakvere linna ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori koostöölepingust lähtuvalt alustab kammerkoor oma kontserdihooaega Rakveres alates 2003. aastast.