Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses kõlab 27. novembril Viljandi Jaani kirikus ja 28. novembril Tallinna Niguliste kirikus 20. sajandi üks olulisemaid a cappella kooriteoseid Alfred Schnittke „12 patukahetsuse psalmi”, mida juhatab koori peadirigent Kaspars Putninš. Sama teosega minnakse järgmise aasta alguses turneele Hollandisse.

Kaspars Putninši sõnul on Alfred Schnittke „12 patukahetsuse psalmi“ tohutult ilus ja ääretult sügav teos, mida võiks võrrelda Mahleri sümfooniatega. „See on kahtlemata 20. sajandi üks olulisemaid kooriteoseid, mis kasvab välja vene koorikontserdi traditsioonist, kuid tegemist on siiski väga kaasaegse muusikaga. Selles väljendub helilooja maailmatunnetus ning tema seosed oma kodumaaga. Üldistades võib öelda, et see teos räägib inimese elust“, lisab Putninš.

20. sajandi üks mõjukamaid heliloojaid Alfred Schnittke (1934-1998) kirjutas maailma kooriklassikasse kuuluva tähtteose ristiusu 1000. aastapäeva tähistamiseks Venemaal 1988. aastal. Selle aluseks kasutas ta tekste patust ja igatsusest lunastuse järele, luues originaalse, virtuoosse ja haarava heliteose, mis on läbi imbunud helilooja enda isiklikust kogemusest ja sügavast veendumusest. Tegemist on ka vokaalselt ja tehniliselt väga keeruka repertuaariga, mis jääb paljudele kooridele kättesaamatuks, kuna esitab lauljatele suuri nõudmisi.

Pool tundi enne kontsertide algust Viljandis ja Tallinnas tutvustab publikule ettekandele tuleva teose kultuuriloolist tausta Sakarias Leppik.

 

Pärast kontserte Eestis, annab EFK jaanuaris kolm kontserti Hollandi erinevates linnades – Heerlenis, Rotterdamis ja Amsterdamis, kus lisaks Schnittke teosele esitatakse ka Arvo Pärdi ja Jonathan Harvey loomingut.

Vt Kaspars Putninši kommentaari: https://www.youtube.com/watch?v=_oPd4YbpLC0