27., 29 ja 30. oktoobril tuleb Niguliste kirikus maailmaesiettekandele Gregory Rose’i heliteos „Surmatants“, mis on ajendatud Bernt Notke samanimelisest maalist.

Esitajad on Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja kammeransambel autori-dirigendi Gregory Rose’i juhatusel. Igavikulise teema ja muusika Niguliste kiriku ajaloolises atmosfääris seob terviklikuks etenduseks Margus Kasterpalu.

 

Inglise helilooja ja dirigent Gregory Rose sai inspiratsiooni uue heliteose loomiseks Bernt Notke kuulsast 15. sajandi lõpust pärit maalist „Surmatants“. Rose kirjutas muusika maali tekstidele ning kujundas igale „Surmatantsu“ tegelasele oma karakteri ja rolli, mida esitavad erinevad pillid ja vokaalsolistid.

 

Kaasaja muusikamaailma üks omanäolisemaid tegijaid, Gregory Rose, on laia haardega mitmekülgne muusik, kes on juhatanud koore ja orkestreid kõikjal Euroopas. Ta on esinenud ka Eestis, sh koos oma ansambliga “Singcircle”, samuti juhatanud ERSOt ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori.

 

Pool tundi enne kontsertetenduse algust on külastajatel võimalik kuulata Niguliste muuseumi direktori Tarmo Saareti loengut Bernt Notke maalist „Surmatants“.

 

Kontsertetendus toimub koostöös Eesti Kunstimuuseumiga.

Gregory Rose’i „Surmatants“ kuulub Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 programmi.