15. ja 16. jaanuaril kell 19.00 esitab Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) Nigulistes Arvo Pärdi üht menukamat kooriteost “Kanon Pokajanen”, mida dirigeerib Tõnu Kaljuste. Viimati kõlas see teos EFK Niguliste-sarjas oktoobris 2006, kuid vastu tulles publiku soovile antakse nüüd kaks lisakontserti.


 


Vanaslaavikeelsele patukahetsuspalve tekstile loodud “Kanon Pokajanen” (1997, “Patukahetsuse kaanon”) on Arvo Pärdi üks ulatuslikemaid a capella kooriteoseid ning see on kirjutatud spetsiaalselt Tõnu Kaljustele ja Eesti Filharmoonia Kammerkoorile.


 


Arvo Pärt pühendas selle teose loomisele rohkem kui kaks aastat, olles enne seda pikka aega väga tõsiselt palveteksti süvenenud. Pärt on tunnistanud, et patukahetsuspalve teksti avastamine aastaid tagasi, kui ta end õigeusu kiriku traditsiooniga sidus, avaldas talle tugevat muljet ning selle teksti muusikasse valamisel veedetud vaimu rikastav aeg on teinud teose talle väga oluliseks.


 


Kaljuste ja EFK on “Kanon Pokajaneni” salvestanud Niguliste kirikus ka CD-le (1997, ECM) ning praeguseks on sellest kujunenud üks enim kuulatud kaasaja klassikalise muusika plaate maailmas.