Filharmoonia kammerkoor lõpetas kolmenädalase turnee USAs ja Kanadas kontserdiga New Yorgis, mille eest pälviti ülivõrdes hinnanguid.


Koorimuusika ei ole Ameerikas just populaarsemaid klassikažanreid. Aga kui New York Times oma nädalavahetuse lisas rõhutab, et üks või teine kontsert peaks olema tõsise muusikahuvilise jaoks lausa kohustuslik, võetakse seda nõuannet kuulda.


Filharmoonia kammerkoori pühapäevane esinemine Manhattanil Park avenüü suures Püha Ignatius Loyola kirikus, kus New Yorgi mainekas kontserdikorraldaja Lincolni keskus religioosse muusika kontserte pakub, tõi kokku pea täismaja.


Erakordse akustikaga saalis kõlas Pärdi, Rahmaninovi ja Kreegi muusika väga võimsalt.


New York Timesi peamine klassikakriitik James Oestreich kirjutas eilses arvustuses, et kontsert oli niivõrd hea, et jättis kuulaja «ahnelt ja näljaselt» järge ootama.


Palju plaate


Kriitiku sõnul tekitas «üks maailma parim koorijuht ja imeliselt andekas lauljate grupp» huvi isegi USAs peaaegu tundmatu Cyrillus Kreegi ülejäänud loomingu vastu.


Arvustaja sõnul on hea teada, et koorilt on ilmunud või ilmumas ridamisi plaate, kust huviline lisa saab kuulata.


Dirigent Paul Hillieri sõnul on kammerkooril USAs tekkinud hulk austajaid, mistõttu oli kõigil 11 kontserdil arvukalt publikut.


«Eriti on New Yorgi taolises linnas koori tundva publiku toetus väga oluline,» ütles Hillier.


«Meil olid mõned väga rasked reisipäevad, mis lõppesid kontserdiga ja millele järgnes uus sõit. Puhkuseks ei olnudki aega,» ütles Hillier. «Kuid koor on mulle erakordset muljet avaldanud, sest mida halvem päev, seda paremini nad paistavad laulvat.»


Hillieri sõnul oli New Yorgis antud kontsert parim.


Solist Iris Oja, keda New York Times «maaemalikult sooja hääle eest» kiidab ning kelle soolot kriitik «suurepäraseks» nimetab, ütles, et reisi kaks kõrghetke olidki kontserdid New Yorgis ja Vancouveris.


Pidev koostöö


«New Yorgis nii palju publikut saada, mulle tundub, et see on mõnus, hea,» ütles Oja. «Vancouveris aga kuulsime just enne lavale minekut, et fännid olid kohale jõudmiseks16 tundi sõitnud.»


Ojale oli see kooriga kolmas pikem ringsõit Põhja-Ameerikas. Kokku on kammerkoor USAs ja Kanadas tuuritanud seitsmel korral. «Ameerikas oleme käinud uute kavadega nüüd juba iga kahe aasta tagant, see on küllaltki regulaarne koostöö,» ütles Oja.