Kuna ameeriklased on geograafias nii kehvad, on tervitatav selle plaadi pakutav suur selge Balti merd ümbritsevate maade kaart – Venemaa, Soome, Norra ja Rootsi põhja pool; Taani, Saksamaa ja Poola lõunas ning Eesti, Läti ja Leedu idas.


Nendest rikkaliku etnilise muusikatraditsiooniga piirkondadest on Paul Hillier välja valinud tähelepanuväärsed kooriteosed, sealhulgas kolm esmakordselt plaadile jõudnud teost superstaaridelt – Kaija Saariaholt Soomest (“Nuits, adieux”), Erkki-Sven Tüürilt Eestist (“Meditatio”) ja Henryk Góreckilt Poolast (“Five Kurpian Songs”).


Teoses “Meditatio”, mis loob “mõraste kellade sound’i”, laulab koor Raschèr Saxophone Quarteti toel sellest, kuidas Jeesus on ühtaegu armastatud ja nuheldud, lastes lauljatel läbi elada nii pimeda usu head kui ka halvad küljed.


Saariaho “Nuits, adieux” on algselt kirjutatud koorile ja elektroonikale. Teose ümber töötatud variant, milles elektroonilised efektid (kajad, delay’d jne) on seatud esitamiseks koorile, kõlab salvestatuna esimest korda just sellel plaadil. Nagu Saariaho vokaalmuusikas ikka, on ka siin kõla ilu sama oluline kui avangardne tehnika.


Ärge oodake Poola metsarikka kirdeosa lauludelt ja tantsudelt kurikuulsa Kolmanda sümfoonia hüpnootilist  Góreckit. Loodud aastal 1999, kõlab teoses “Five Kurpian Songs” mõningaid sümfooniale sarnaseid kordusi, kuid laulude algimpulss pärineb rahvamuusikast.


Imeilus peen esitus.