Salisbury katedraal on linna iga-aastase kaks nädalat vältava festivali lipulaev ja tänavune prestiižne avaüritus usaldati Eesti Filharmoonia Kammerkoorile. Korraldajate enesekindlus tasus end ära kõrgeima tasemega kontserdina, mis sai 1000-pealise publiku pika aplausi osaliseks.


Koorile oli see viimane peatus viie esinemispaigaga turneel, kuhu mahtusid nii massiivne Sage Music Centre Gatesheadis kui intiimne St. John’s College Chapel Cambridge’is.


 


Pärti ja Baltit


Kontserdi esimene pool sisaldas muusikat koori kahelt esimeselt «Baltic Voices» sarja plaadilt.


«Taaveti laulud», Cyrillus Kreegi seades vaimulikud rahvaviisid, pakkusid sulnilt voogava alguse. Järgnes rootslase Sven David Sandstrømi keeruliste harmooniatega «Hear my prayer, O Lord», pärast mida sai publik 17. sajandi inglise helilooja Henry Purcelli abiga kuulda koori täpsust ja puhtust.


11. septembril 2005 tähistatakse Arvo Pärdi 70. sünnipäeva ning kontsertreis pakkus võimaluse seda tähtpäeva tähistada ka Suurbritannias.


Manchesteris esitati üht tema tuntuimat teost «Te Deum» ja kolmes muus saalis harva esitatavat «Kanon Pokajanenit» kas siis täispikkuses või osadena nagu Salisbury kontserdi teises pooles.


Kuulsin teost esmakordselt ning selle harmooniaterikkus ja vokaalinüansid panid mu innukalt otsima salvestust. Viimane osa «Prayer after the Canon» on eriti ilus ja moodustas kavale täiusliku lõpu, kui pimedus haaras küünaldest valgustatud kiriku.


 


Lained või mõtisklus


Festivali klubis kuulsin Paul Hillierilt, et ta on rahul kontsertreisiga, mis on talle koori kunstilise juhina esimene Suurbritannias.


Ka kuulajad olid kontserdist vaimustunud. Üks rääkis muusikast kui «lainetest, mis su kaasa viisid», teine leidis kuuldu olevat «lüürilise, lõõgastava ja mõtiskleva».


Lõpuks kohtasin naist, kes oli pärastlõunal juhuslikult kirikusse sisse astunud ja kuulnud koori proovi tegemas. «See oli muusika, mis tuli otse taevast,» lausus ta.


 


Kammerkoor laulab Promsil


17. augustil osaleb Filharmoonia Kammerkoor maailma ühel vanimal klassikalise muusika festivalil, Promsil. Londoni Royal Albert hallis toimuv kontsert on pühendatud Arvo Pärdi lähenevale 70. sünnipäevale.


Paul Hillieri juhatusel esitab kammerkoor viis Pärdi teost. BBC Radio 3 kannab kontserdi otse-eetris üle ja pakub veebi kaudu nädala jooksul ka järelkuulamise võimalust.


Proms vältab 15. juulist kuni 10. septembrini. Infot leiab internetiaadressil www.bbc.co.uk/proms/. Rea ülekandeid Promsi kontsertidelt teeb ka Klassikaraadio.


 


Kontsert


Eesti Filharmoonia Kammerkoor


Dirigent Paul Hillier


28. mail Salisbury katedraalis Suurbritannias.