Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja dirigent Paul Hillier
“Sergei Rahmaninov. All-Night Vigil”
(Harmonia Mundi)


Kellukeseline EFKK tõlgendab kirikumuusikat.
Plaadil kõlava teose pealkirja on ühtviisi lootusetu adekvaatselt eesti keelde tõlkida nii vene kui ka inglise keelest. Saksa ja prantsuse keeles on vene helilooja, pianisti ja dirigendi Sergei Rah­maninovi vaimulik suurvorm lihtsustatud vesprite ehk õhtuse kirikumuusika nimetuse alla, aga helilooja on selles kasutanud ka hommi­kuse jumalateenistuse juurde kuuluvaid tekste.


Eesti Filharmoonia Kammerkoori õhuline kellukeseline firmasaund on sel plaadil endale üle pea tõmmanud peene tumedamat tooni slaavi päritolu loori. Eksimatult ära tuntav EFKK, kes seekord kiikab kõla kujundades Itta, tehes seda koos dirigendiga, kes on tulnud Läänest. Võrreldes vene kooridega on EFKK esitus – väikese armsa aktsendiga seejuures – lääne mõistes “kultuuristatuma” kõlaga. Esituses ei ole laia eepilist joont ega suuri slaavilikke vibratsioone, pigem on tunda lääne vanamuusika delikaatse tõlgendamise kogemust. Usun, et sellises ettekandes on vene kirikumuusikat ka kergem planeedi teisel poolel elavale kuulajale omaseks teha, kui eksootika otsijad välja arvata. Kõige “venelikumad” tämbrid selles esituses on Vladimir Milleri bassiliin ja Iris Oja aldisoolo.


Vanamoodsas mõttes siiralt ilus muusika. Hästi kujundatud ja hea lugemisvaraga varustatud plaat. Väga elastne kooritöö, häälevoolimise kõrgem pilotaaž.